FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanovnici Abhazije ponovno biraju predsjednika

SUKHUMI , 12. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Stanovnici Abhazije,gruzijske pokrajine koja želi autonomiju, u srijedu su u napetomozračju izašli na birališta kako bi ponovili izbore za novog"predsjednika" nakon neuspjelih izbora održanih u listopadu.
SUKHUMI , 12. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Stanovnici Abhazije, gruzijske pokrajine koja želi autonomiju, u srijedu su u napetom ozračju izašli na birališta kako bi ponovili izbore za novog "predsjednika" nakon neuspjelih izbora održanih u listopadu.

Zbog atmosfere opće napetosti, javljaju agencije, pojedina biračka mjesta u području Gali u kojemu živi većinsko gruzijsko stanovništvo čuvaju skupine naoružanih muškarca.

Agencije izvješćuju i da u Abhaziji danas vlada opća zbrka. Mnogi stanovnici ne mogu pristupiti izbornim mjestima, nakon što je u posljednji trenutak izdan naputak o izmjeni dokumenata koje je potrebno predočiti da bi se glasovalo.

Općoj zbrci pridonose i pozivi mnogih organizacija koje pozivaju građane da izbore bojkotiraju. "Oni žele postići da se što manje ljudi odazove izborima", rekao je za France presse ljutiti birač Gagri Adzinba. Njemu je onemogućeno glasovanje jer osim dokumenta što ga je predočio, uz sebe nema i putovnicu, o čemu ranije nije obaviješten. Adzinba je, poput tisuća njegovih sugrađana već glasovao u listopadu kada je to učinio uz predočenje spomenutog dokumenta koji ovaj put nije dovoljan.

U području Gali na istoku Abhazije gdje živi oko 60.000 Gruzijaca, nekoliko je promatrača prijavilo pokušaj zaplašivanja birača i blokiranje pristupa biračkim mjestima, koje po naputku predsjednika u odlasku Vladislava Ardzinbe provode pripadnici snaga reda. Ardzinba se protivi mogućoj pobjedi oporbenog kandidata Sergeja Bagapcha koji je pobijedio na prvim izborima u listopadu.

"Desetak naoružanih muškaraca koje je poslao Ardzinba onemogućuju pristup Gruzijcima na biračka mjesta, pod izlikom da im dokumenti nisu valjani", rekao je u telefonskom razgovoru za France presse šef Bagapchova izbornog stožera za područje Galija.

Ni Gruzija ni međunarodna zajednica ne priznaju legitimitet izbora u Abhaziji, no, unatoč tomu izaslanstvo što ga čini petnaestak ruskih promatrača predvođenih zamjenikom predsjednika ruske dume Sergeja Baburina, doputovalo je u Abhaziju. Tbilissi se nada da će u što kraćem roku uspjeti ponovno uspostaviti mirovne pregovore s novim "predsjednikom" abhazijskog teritorija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙