FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 21. siječnja

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 21. siječnja.
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 21. siječnja.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će javno otvorene obvezujuće ponude za osnivanje Javno-privatnog partnerstva (JPP) u hvarskoj hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar. HFP je poziv za obvezujuće ponude i dokumentaciju s odabranom pravnom strukturom za osnivanje toga JPP uputio svim ponuditeljima koji su u srpnju prošle godine predali neobvezujuće ponude. Bilo ih je sedam, od kojih u HFP-u očekuju bar tri obvezujuće ponude. Konačna odluka o budućem partneru državi i tvrtki Sunčani Hvar trebala bi, kako su najavili iz HFP-a, biti donesena polovicom veljače ove godine, čime bi se dovršio proces osnivanja Javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru, prvog takve vrste u nekoj hrvatskoj hotelsko-turističkoj tvrtki (14 sati, HFP, Ivana Lučića).

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) otvorit će ponude koju su pristigle na natječaj za izgradnju dijela autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik od Splita do Ploča, ukupne dužine 97 kilometara. Natječaj je objavljen 6. prosinca prošle godine za svih 97 kilometara te autoceste, podijeljenih u tri podsektora - Dugopolje-Šestanovac (37 kilometara), Šestanovac-Ravča (40 kilometara), te Ravča-Ploče (20 kilometara). Za dionicu Dugopolje-Šestanovac krajnji rok za završetak radova je 30. lipnja 2007, a za dionice Šestanovac-Ravča i Ravča-Ploče 30. prosinca 2008. Prema ranijim procjenama iz Vlade i HAC-a planirana vrijednost radova za autocestu Split - Ploče je 5,85 milijardi kuna. Nakon otvaranja, kako je najavljeno, HAC će objaviti informaciju o broju pristiglih ponuda te najaviti proceduru koja slijedi po otvaranju ponuda.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke održat će konferenciju za novinare na kojoj će biti prikazani rezultati petomjesečnog programa edukacije hrvatskih poduzetnika i managera u malim i srednjim tvrtkama. Program je organiziran posredstvom njemačke organizacije za razvoj ljudskih potencijala InWEnt u suradnji između njemačke konzultantske tvrtke ILTIS i HUP-a. Program je pokrenut u sklopu Pakta o stabilnosti jugoistične Europe, a financira ga Vlada Savezne Republike Njemačke. (11,00 sati, HUP, Hatzova 12)

ZAGREB - Predstavnici Uprave INA - Industrije nafte d.d. i sindikata koji djeluju u Ini potpisat će Kolektivni ugovor, a nakon potpisivanja održat će se konferencija za novinare. (11,00 sati, INA, Av. V. Holjevca 10)

VIROVITICA - U Virovitici se otvara 10. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "VIROEXPO 2005.", na kojem će do 23. siječnja sudjelovati 253 domaća i 56 strana izlagača iz BiH, Češke, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije te Srbije i Crne Gore. Sajam će otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić (11,30 sati)

ZAGREB - Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva organizira sastanak županijskih i gradskih veterinarskih inspektora i ovlaštenih veterinara na kojem će ih upoznati sa svim mjerama koje treba poduzeti u cilju sprječavanja pojave klasične svinjske kuge (KSK). Naime, cijepljenje protiv te bolesti zabranjeno je od 1. siječnja ove godine, a umjesto toga, kao mjera sprječavanja širenja bolesti provodi se zabrana prometa životinja i drugih proizvoda kojima se bolest može prenijeti. (10,30 sati, Ministarstvo, Kino dvorana, Ul. grada Vukovara 78).

ZAGREB - Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika u prvih su devet mjeseci prošle godine iznosili 342,5 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasli za 10,6 posto, dok su ukupni rashodi iznosili 322,8 milijardi kuna ili 10,7 posto više nego prethodne godine. Pokazuju to podaci iz statističkih izvještaja 61.643 poduzetnika koje je prikupila i obradila Financijska agencija (FINA). Kada se uzme u obzir rast potrošačkih cijena, koji je u devet mjeseci 2004. godine iznosio 2 posto, ukupni su prihodi realno porasli za 8,4 posto, a rashodi za 8,5 posto. U FINI ističu kako su hrvatski poduzetnici u prvih devet mjeseci prošle godine na sto kuna rashoda ostvarili u prosjeku 106,1 kunu prohoda, što je gotovo jednako kao i u istom razdoblju 2003. godine.

ZAGREB - U hrvatskom će se turizmu ove godine, kroz investicije u objekte i sadržaje za sezonu, uložiti oko 250 miljuna eura u hotele i hotelska naselja te gotovo 40 milijuna eura u kampove i odmarališta, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, procjene su turističkog resora Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Do takvih se procjena, kako ističe državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, došlo temeljem analiza i kontakata sa strukovnim udrugama i turističkim tvrtkama. Iako su za sada procjenjena ulaganja na prošlogodišnjoj razini Mičić napominje da bi se ona mogla i povećati, budući je Hrvatska banka za obnovu i razvoj prošloga tjedna predstavila i pokrenula novu turističku kreditnu liniju za pripremu sezone 2005.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙