FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU ponovno zaboravlja na jugoistočnu Europu

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Svi u Europskoj uniji gledaju premaTurskoj no nitko ne gleda prema jugoistočnoj Europi, ocjenjujekoordinator Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhard Busek,prenosi postaja Radio Slobodna Europa (RFE) koja je s Busekomrazgovarala u Pragu 18. siječnja.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Svi u Europskoj uniji gledaju prema Turskoj no nitko ne gleda prema jugoistočnoj Europi, ocjenjuje koordinator Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhard Busek, prenosi postaja Radio Slobodna Europa (RFE) koja je s Busekom razgovarala u Pragu 18. siječnja.

Busek, poput mnogih stručnjaka za Balkan, smatra da je jugoistočna Europa neopravdano zanemarena u godinama nakon završetka sukoba devedesetih godina, navodi RFE i napominje kako je Busek pozvao Europsku uniju da napravi zajedničku strategiju ukoliko ne želi ponovno zaostati za SAD-om. "Ako se Europljani ne pokrenu onda je tipično za SAD da izgube strpljenje u djeluju jednostrano", upozorava Busek ocjenjujući kako je potrebno da EU preuzme veću ulogu na Kosovu bez obzira što još ne postoji jasna politika za tu pokrajinu, navodi RFE.

Postaja navodi da glede Hrvatske Busek ocjenjuje da se "može nadati da se kraju bliži" situacija u vezi Ante Gotovine. Busek primjećuje da hrvatska gospodarstvo ima velike koristi od turizma no dodaje kao treba još provesti mnoge reforme uključujući i privatizaciju, navodi postaja. Pored toga ograničeni povratak izbjeglica u krajinu i istočnu Slavoniju također ostaje pitanje koje utječe na opću stabilnost Hrvatske, ako ne i njen prijam u EU, prenosi RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙