FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

R.E.M. u Zagrebu pred punim Domom sportova

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Američka rock grupa R.E.M.nastupila je u srijedu navečer u Zagrebu pred rasprodanom velikomdvoranom Doma sportova.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Američka rock grupa R.E.M. nastupila je u srijedu navečer u Zagrebu pred rasprodanom velikom dvoranom Doma sportova.

Velikani alternativnog rocka potvrdili su svoj zvjezdani status privukavši, usprkos za hrvatske prilike visokim cijenama ulaznica od 300 kuna, oko 10.000 ljudi u najveću zagrebačku dvoranu.

Oduševljeno prihvaćeni R.E.M. su kroz više od dva sata koncerta predstavili svoj novi album "Around the Sun" te posjetili na neke od starih hitova poput "Everybody Hurts", "The One I Love" i "Loosing my Religion", koje je publika otpjevala zajedno s njima.

Pjevaču Michaelu Stipeu upućene su ovacije "Stipe, Stipe", na što je on u šali odgovorio da njegova obitelj inače potječe iz Njemačke ali možda ima i hrvatske korijene.

Na podužem bisu, bandu su se pridružili i član The Walkabouttsa Chris Eckman i gitarist sisačke grupe Bambi Molesters Dalibor Pavičić, koje su Zagrepčani posebno toplo pozdravili.

R.E.M. su poznati i po glasnom iskazivanju političkih stajališta što je potvrdio Stipe, osudivši politiku Bushove administracije, te se ispričao za američku invaziju na Irak.

Američki rockeri nastupili su u Zagrebu u sklopu turneje tijekom koje su posjetili brojne gradove i zemlje gdje još nisu svirali.

R.E.M. je osnovan 1980. u gradu Atens u američkoj državi Georgiji. Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills i Michael Stipe svoj su prvi singl "Radio Free Europe" snimili 1981. u svega 1.000 primjeraka od kojih je vjerojatno svaki došao u prave ruke.

Uspjeh singla osigurao im je potpisivanje ugovora za nezavisnu kuću I.R.S. Records, koja je izdala njihovih pet studijskih albuma. Petim albumom "Document" i singlom "The One I Love" R.E.M. stječu svjetsku slavu i platinastu nakladu, što će im omogućiti potpisivanje ugovora s izdavačkom kućom Warner Bros, kojoj ostaju vjerni do danas.

Prvi album pod etiketom Warnera bio je "Green" iz 1988., koji je singlom "Stand" pomeo svjetske ljestvice, a na pratećoj turneji R.E.M.-ovci su u Americi već punili stadione.

Svjetskim zvijezdama postaju nakon velikog uspjeha albuma "Out of Time" iz 1991., koji je prodan u milijunskoj nakladi, a "Loosing my Religion" postao je njihovim najvećim hitom. I idući projekt, nešto mračniji album "Automatic for the People" ponovno doseže izuzetne naklade, a obilježio ga je singl "Man on the Moon", napisan za istoimeni film Miloša Formana.

U listopadu 1997. Bill Berry povukao se iz grupe, a Stipe, Buck i Mills nastavili su s radom, ne tražeći zamjenu dugogodišnjem prijatelju i suradniku.

Prošle jeseni objavili su i "Around the Sun", melodiozan i politički angažiran album na kojem se kritički odnose prema politici sadašnje američke administracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙