FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci s granice vraćaju Bugare na putu u zemlje EU

LJUBLJANA,18. siječnja 2005.(Hina) - Slovenske pogranične vlasti uzadnje vrijeme s graničnog prijelaza Bregana/Obrežje sve češće vraćajubugarske državljane koji traže sezonski posao u zemljama Europskeunije. (Hina) xfl ybs
LJUBLJANA,18. siječnja 2005.(Hina) - Slovenske pogranične vlasti u zadnje vrijeme s graničnog prijelaza Bregana/Obrežje sve češće vraćaju bugarske državljane koji traže sezonski posao u zemljama Europske unije.

Prema navodima slovenskih medija ove je godine zabilježeno oko 500 takvih slučajeva. Najčešće je riječ putnicima na autobusnim linijama koji na prijelaz Obrežje dolaze nedjeljom. Bugarsko veleposlanstvo u Ljubljani u utorak je verbalnom notom od slovenskog Ministarstva vanjskih poslova zatražilo objašnjenje u vezi sa slučajem koji se dogodio ove nedjelje, javio je Slovenski radio.

S Bregane je u Hrvatsku vraćeno više od 40 bugarskih državljana koji su autobusima bugarskog prijevoznika Yubim putovali u Španjolsku i Portugal. Prema objašnjenju slovenske policije, koje prenose slovenski mediji, riječ je o Bugarima koji u zemljama Europske unije traže sezonski posao, a često im ne dopuštaju ulaz niti druge europske zemlje ukoliko prijeđu granicu Hrvatske i Slovenije, pa je više takvih putnika bilo vraćeno i s granice s Italijom.

Slovenske pogranične vlasti imaju pravo nakon pregleda putnika odbiti ulazak u Sloveniju ukoliko utvrde da putnici ne ispunjavaju neki od uvjeta za ulazak u Europsku uniju, primjerice ako ne raspolažu s dovoljno novca za povratak u domovinu ili za boravak u zemlji u koju putuju ili ako mijenjaju izjave o tome kamo su se uputili i s kojim ciljem.

Bugarski tisak, što ga prenose slovenski medij, navodi da su u nekim slučajevima bugarski državljani skinuti s autobusa iako su u EU putovali prvi put, te da su morali potpisivati formulare na slovenskom jeziku koji ne razumiju. Slovenski policajci i carinici tvrde međutim da je postupak bio obavljen po propisima i da su bugarski putnici vraćeni s graničnog prijelaza u Hrvatsku nakon temeljitog pregleda po propisima i standardima Europske unije.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙