FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA-in rover naišao na metalni meteor na Marsu

LOS ANGELES, 19. siječnja 2005. (Hina/AP) - NASA-in rover Opportunityje sasvim slučajno otkrio metalni meteor veličine košarkaške lopte napovršini Marsa, objavili su američki znanstvenici u utorak.
LOS ANGELES, 19. siječnja 2005. (Hina/AP) - NASA-in rover Opportunity je sasvim slučajno otkrio metalni meteor veličine košarkaške lopte na površini Marsa, objavili su američki znanstvenici u utorak.

Znanstvenici vjeruju da meteor može dovesti do zaključka kako vjetrovi na Marsu mijenjaju površinu tog planeta.

Opportunity je naišla na meteor prošli tjedna obavljajući sasvim drugačiju misiju. Testiranja su potvrdila da se radi o meteoru kojeg čine nikal i željezo, kazao je Steve Squyres, znanstvenik sa sveučilišta Cornell, koji je glavni istraživač za NASA-inu misiju istraživanja Marsa roverom.

"Nismo ovo očekivali. Vrlo je teško predvidjeti stvari na koje ćemo naići ili stvari koje bismo trebali znati ili na što bismo trebali biti spremni, no željezni meteor nije nešto što sam očekivao", kazao je Squyres.

Znanstvenike ne interesira toliko sam meteor, više žele vidjeti jesu li i drugi predmeti primjećeni na ravnici Meridiani također meteori i što mogu reći o Marsu.

Ako se pijesak stalno nanosi na površinu planeta pokrivajući stvari i izgrađujući teren, meteori će biti prekriveni i vidjet će ih se svega nekoliko, kazao je Squyres. No ako materijal s površine stalno odnosi vjetar, stvari poput meteora postat će vidljivije.

"Dakle, ako se vidi čista nakupina ili nešto što je zakopano to će nam reći o eroziji ili nakupljanju pjeska u ravnici", dodao je američki znanstvenik.

Opportunity se spustio u ravnicu Meridiani 24. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙