FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezija planira pregovore s pobunjenicima u Acehu

DŽAKARTA, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Indonezijski dužnosniciu srijedu su izvijestili kako se nadaju da će uspjeti organiziratipregovore s predstavnicima pobunjenika u pokrajini Aceh koju su 26.prosinca poharali gigantski valovi nastali nakon snažnog potresa, unastojanju da se ondje poboljša sigurnosna situacija dok traju nužnehumanitarne akcije.
DŽAKARTA, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Indonezijski dužnosnici u srijedu su izvijestili kako se nadaju da će uspjeti organizirati pregovore s predstavnicima pobunjenika u pokrajini Aceh koju su 26. prosinca poharali gigantski valovi nastali nakon snažnog potresa, u nastojanju da se ondje poboljša sigurnosna situacija dok traju nužne humanitarne akcije.

Bojazan od mogućih napada na humanitarno osoblje u Acehu utjecala je na oprez međunarodne zajednice kada je riječ o pomoći toj indonezijskoj pokrajini. "Ne nadamo se previše, no mislim da je realno očekivati sastanak krajem mjeseca. U ovome trenutku ne možemo potvrditi mjesto ni datum eventualnog sastanka", rekao je na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Hassan Wirajuda.

Također je kazao kako su katastrofalne posljedice tsunamija, koje su u pokrajinama Acehu i Sjevernoj Sumatri odnijele 115.000 žrtava potaknule vladu da se pojačano angažira pokušaju da se odnos sa separatistima poboljša. Pripadnici pobunjeničkog Pokreta za slobodu Aceha (GAM) od 1976. bore se protiv vlasti u Džakarti. Službeni pregovori između GAM-a i indonezijske vlade prekinuti su 19. svibnja 2003. kada je u pokrajini uvedeno izvanredno stanje.

Vodstvo GAM-a više je puta izvijestilo kako pozdravlja napore međunarodne zajednice koja Acehu šalje humanitarne radnike i pomoć te je obećalo da pripadnici Pokreta neće napadati humanitarce ni njihove konvoje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙