FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Khamenei se boji američke prijevare na iračkim izborima

TEHERAN, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Vrhovni iranski vjerski vođaajatolah Ali Khamenei u utorak je izrazio zabrinutost zbog opasnostiod prijevare na iračkim izborima 30. siječnja u američkoj režiji, alii mogućeg državnog udara nakon izbora.
TEHERAN, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei u utorak je izrazio zabrinutost zbog opasnosti od prijevare na iračkim izborima 30. siječnja u američkoj režiji, ali i mogućeg državnog udara nakon izbora.

"Postoje dvije velike opasnosti. Prva je opasnost od prijevare i manipulacije glasovima birača, u čemu su Amerikanci stručnjaci", stoji u ajatolahovoj poruci hodočasnicima u Meku, koju su objavile novinske agencije.

"Druga je opasnost od državnog udara i uspostava vojne diktature", ustvrdio je, ali bez isticanja mogućih autora državnog udara.

Iranski duhovni vođa pozvao je Iračane na "oprez u ovim povijesnim trenucima".

Iran, Irakov susjed, uporno traži održavanje iračkih izbora prema predviđenom kalendaru. Ima razloga nadati se vjerojatnoj pobjedi šijita, koji su većinski narod u obje zemlje i izborni su favoriti. U slučaju njihove pobjede, utjecaj Irana u regiji bi porastao, a smanjio bi se američki pritisak na Islamsku republiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙