FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Badnja večer na Kosovu, u svečanostima sudjelovao i patrijarh Pavle

PRIŠTINA,7. siječnja 2005.(Hina) - U svim manastirima i parohijskimcrkvama na Kosovu u četvrtak navečer održano je svečano polaganjebadnjaka, a u svečanosti u manastiru Pećka patrijaršija sudjelovao jei srpski patrijarh Pavle, koji je nazočnim vjernicima poželio mir iblagoslov Božji.
PRIŠTINA,7. siječnja 2005.(Hina) - U svim manastirima i parohijskim crkvama na Kosovu u četvrtak navečer održano je svečano polaganje badnjaka, a u svečanosti u manastiru Pećka patrijaršija sudjelovao je i srpski patrijarh Pavle, koji je nazočnim vjernicima poželio mir i blagoslov Božji.

U manastiru Gračanica tradicionalno polaganje badnjaka obavljeno je u nazočnosti episkopa raško-prizrenskog i kosovskog Artemija.

Vladika Artemije čestitao je vjernicima Božić i poželio da ga narednih godina Srbi s Kosova slave u većoj slobodi, u miru i većem blagostanju.

Svečano polaganje badnjaka u manastiru Visoki Dečani obavio je vikarni episkop lipljanski Teodosije, u nazočnosti monarha i gostiju koji su za ovu prigodu stigli iz raznih krajeva Kosova, kao i drugih dijelova Srbije.

Šef Civilne misije UN za Kosovo (UNMIK) Soren Jessen-Petersen čestitao je Božić građanima srpske nacionalnosti na Kosovu te ih pozvao da doprinesu procesu pomirenja i mirnog suživota.

"Božić predstavlja rađanje nove nade i stoga pozivam pravoslavne kršćane da prigrle sve ponuđene mogućnosti u predstojećem razdoblju. Iskoristimo ovo vrijeme da pokažemo kako možemo raditi

zajedno na izgradnji pomirenja i povjerenja", stoji u božićnoj poruci Srbima civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Sorena Jessena Petersena.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima na Kosovu. U poruci koju je uputio kaže se da je "dan rođenja Hrista dan rođenja vjere, mira i razumijevanja među ljudima" te se izražava želja da se "budući božićni blagdani slave s priznanjem neovisnosti Kosova".

I kosovski premijer Ramush Haradinaj čestitao je Božić svim pravoslavnim vjernicima na Kosovu ističući kako je obilježavanje tog blagdana i trenutak "za jačanje solidarnosti, prijateljstva i međuvjerske tolerancije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙