FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat tekstila: uskoro bi mogla biti ugašena tvrtka s 240 radnih mjesta

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat tekstila upozorio je danasda bi zbog interesa pojedinaca uskoro moglo doći do gašenja tvrtkeTekstilni kombinat Zagreb i gubitka oko 240 radnih mjesta.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat tekstila upozorio je danas da bi zbog interesa pojedinaca uskoro moglo doći do gašenja tvrtke Tekstilni kombinat Zagreb i gubitka oko 240 radnih mjesta.

Prema novom planu rješavanja tehnološkog viška, bilo bi otpušteno 134 radnika i ukinut pogon dorade tekstila. Ako se to dogodi, ubrzo će biti ugašeno i cijelo poduzeće jer se proizvodnja sirove tkanine ne isplati, rekao je novinarima predsjednik sindikata Josip Zidanić.

Sindikat sumnja da se to radi jer je 20.000 četvornih metara zemljišta tvrtke, na kojem se nalazi i pogon dorade, prodano tvrtki Niva bivšeg premijera Nikice Valentića.

Niva na tom zemljištu, koje se nalazi u Gradišćanskoj ulici, nasuprot Plive, navodno namjerava graditi poslovno stambeni kompleks.

Sindikalci ne znaju po kojoj je cijeni to prodano, ali napominju da tržišna cijena četvornog metra na takvoj lokaciji iznosi 1.000 eura, a cijelog zemljišta ukupno 150 milijuna kuna.

"Tražimo da se političke strukture zamisle nad takvim poslovanjem kojim se ukidaju radna mjesta zbog interesa pojedinaca", kazao je Zidanić.

On očekuje očitovanje ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića i predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je i u nedavnoj izbornoj kampanji govorio protiv pljačkaške privatizacije i zatvaranja radnih mjesta.

Tekstilni kombinat Zagreb prodao je privatizacijsko-investicijski fond "Pleter" 2001. godine tvrtki TKZ Trading d.o.o., koja je osnovana sa samo 20.000 kuna temeljnog kapitala a kupila je Tekstilni kombinat uz pomoć zajmova.

Dotad je u Kombinatu bilo zaposleno oko 600 radnika, no uskoro su počela otpuštanja, a ako i pogon dorade bude ukinut ostat će još samo 105 zaposlenih.

Novi poslodavac nije godinu i pol plaćao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, plaće od oko 1.700 kuna radnici su primali sa zakašnjenjem, a na tridesetak menadžera potrošena je trećina ukupne mase za plaće.

Protiv TKZ Tradinga trenutno vodimo preko 60 sudskih sporova, među ostalim i zato što nam je dužan 100.000 kuna sindikalne članarine, rekao je Zidanić.

Tekstilni kombinat Zagreb može pronaći tržište i partnere, ako se spriječi njegovo rušenje radi rasprodaje zemljišta, pa pozivamo predsjednika Mesića da već sada pokaže kako će u novom mandatu "puhati Vladi za vrat", dodao je Zidanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙