FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitska vladajuća koalicija o projektu POS-a

SPLIT,17. siječnja 2005.(Hina) - Čelnici splitske gradske vladajućekoalicije (SDP, HSS, HNS, LS, Libra, HSU) na današnjoj su konferencijiza novinare u sjedištu SDP-a prozvali Vladu zbog, kako su rekli,političkog i pravnog nasilja kojim žele spriječiti projekt poticanestanogradnje u Splitu.
SPLIT,17. siječnja 2005.(Hina) - Čelnici splitske gradske vladajuće koalicije (SDP, HSS, HNS, LS, Libra, HSU) na današnjoj su konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a prozvali Vladu zbog, kako su rekli, političkog i pravnog nasilja kojim žele spriječiti projekt poticane stanogradnje u Splitu.

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević poručio je kako će se gradska vlast svim zakonskim sredstvima boriti protiv toga da se izmjenama ugovora između grada, države i izvođača, gradnja stanova iz POS-a na Brodarici dovede u pitanje, zbog čega bi bez krova nad glavom, kako je ustvrdio, ostalo ne samo 400-injak obitelji koje bi tu trebale dobiti stanove nego i sve ostale od ukupno 1500 s popisa.

Država od grada izmjenama ugovora traži da podmiri troškove od oko pet milijuna eura za komunalno opremanje, što je po ugovoru državna obveza, tvrdi Jurjević. Grad je spreman "uskočiti" i vlastitim novcem ili zajmom financirati komunalno opremanje, no, poručio je, ako se to dogodi, tužit ćemo državu, jer je takav postupak, promjena ugovora koji je potpisala bivša Vlada, nedopustiv u pravnoj državi.

Predsjednik splitskog HSS-a Željko Sikirica nije se složio s Marinom Jurjevićem i predsjednikom HNS-a Joškom Dvornikom.Dok su Dvornik i Jurjević rekli kako je grad spreman vlastitim novcem ili zajmom platiti komunalno opremanje Brodarice, Sikirica se tome usprotivio tvrdeći da to nije zajedničko stajalište, jer HSS drži kako bi se time, istina, riješilo pitanje za 400-njak obitelji koje bi prve trebale dobiti stanove po POS-u, ali bi time projekt POS-a bio završen. Založio se stoga da se ustraje na sadašnjem ugovoru koji jedini, kako je rekao, može osigurati daljnju izgradnju stanova za podstanare.

Gradonačelnik Miroslav Buličić, dojučerašnji član Libre koji je prešao u LS, govoreći kao član gradske izvršne vlasti, upozorio je kako je u ovogodišnjem državnom proračunu za POS predviđeno samo tri milijuna kuna, "što dovoljno govori o odnosu države prema tom projektu, odnosno da je zapravo odustala od njega". Grad će se stoga, zaključio je, pobrinuti da građani ne budu izigrani, ako državu treba i tužiti zato što ne poštuje ugovor, a "o načinu premoštenja novonastala stanja članovi koalicije naknadno će se dogovoriti".

Zaustavljanjem projekta HDZ i HSLS, kao oporbene stranke u Gradskom vijeću, uz pomoć državnog vrha žele zaraditi jeftine političke bodove, srušiti gradsku vlast, a onda nastaviti projekt u vlastitu aranžmanu, ako dođu na vlast, na štetu Splićana, ustvrdio je Jurjević. Čestitavši svojem kandidatu Stjepanu Mesiću na ponovnu izboru za predsjednika države, Jurjević je kazao kako "tako visoka pobjeda pokazuje da će splitska koalicija zadržati vlast u Splitu i nakon idućih lokalnih izbora".

Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić prošli je tjedan rekla je da grad Split po zakonu mora platiti infrastrukturu za stanove POS-a i da za to može uzeti zajam, što će, kako je rekla, država odobriti. Ministrica je s kupcima POS-ovih stanova razgovarala o mogućnosti nastavka gradnje stanova, prekinute kad je izvođač radova "Dal-koning" zatražio da mu Ministarstvo ili gradska uprava plate 4,7 milijuna eura za komunalno opremanje lokacije. Ugovorom koji je potpisao bivši ministar Radimir Čačić Ministarstvo se obvezalo na plaćanje tih troškova, a sadašnja ministrica Matulović-Dropulić tvrdi da je taj ugovor nezakonit jer po Zakonu o POS-u te troškove snosi jedinica lokalne samouprave. U Ministarstvu navode i da se slično dogodilo i u Varaždinu, ali je nakon upozorenja ministrice grad ispunio svoju obvezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙