FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matulović-Dropulić: POS u Splitu mora se nastaviti po zakonu

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla jedanas da grad Split po zakonu mora platiti infrastrukturu za stanovePOS-a na Brodarici u Splitu i da za to može uzeti kredit, što će, kakoje rekla, država odobriti.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla je danas da grad Split po zakonu mora platiti infrastrukturu za stanove POS-a na Brodarici u Splitu i da za to može uzeti kredit, što će, kako je rekla, država odobriti.

Ministrica je danas u Zagrebu s predstavnicima 384 kupca POS-ovih stanova na Brodarici u Splitu razgovarala o mogućnosti nastavka gradnje tih stanova, prekinute kad je izvođač radova "Dal-koning" zatražio da mu Ministarstvo ili gradska uprava plate 4,7 milijuna eura za komunalno opremanje te lokacije.

Ugovorom koji je potpisao bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić Ministarstvo se obvezalo na plaćanje tih troškova, a sadašnja ministrica Matulović-Dropulić tvrdi da je taj ugovor nezakonit jer po Zakonu o POS-u te troškove snosi jedinica lokalne samouprave.

"Dogovorili smo se da ćemo još jednom zamoliti i predložiti gradu Splitu, a ako treba izvršiti i pritisak sa svih strana, da se nastavi taj posao. Nema grada ni općine koja to nije učinila. Na tome inzistiramo i tražimo i od Splita", rekla je ministrica Matulović-Dropulić, istaknuvši da kupci stanova POS-a na Brodarici ne smiju biti u lošijem položaju od svih ostalih kupaca stanova društveno poticane stanogradnje.

Navela je i kako vjeruje da je Splitu teško osigurati novac za gradnju komunalne infrastrukture jer to nije predvidio u proračunu za ovu godinu, ali da može uzeti zajam jer ima dovoljno slobodnih sredstava i da će država taj kredit odobriti.

Ministrica je na sastanak pozvala i splitskoga gradonačelnika, ali se on nije odazvao.

"Mi smo za to da tvrtka 'Dal-koning' bude izvođač radova kao što je i ugovoreno, a grad Split da preuzme financiranje komunalne infrastrukture jer ostaje i njezin vlasnik. Samo tako možemo završiti POS u Splitu. Na Brodarici se sigurno neće graditi stanovi za tržište, nego isključivo stanovi POS-a za ljude koji su na popisu", izjavila je ministrica.

Predstavnik kupaca Nenad Uvodić rekao je kako kupci žele da se POS-ovi stanovi na Brodarici što prije nastave graditi.

Splitski gradski čelnici smatraju kako zakon dopušta da komunalnu infrastrukturu može platiti i netko drugi. Po zakonu, međutim, kažu u Ministarstvu, država ne može uložiti više od 35 posto etalonske cijene gradnje, koja iznosi 700 eura po četvornom metru. Tih 35 posto država je već uložila u zemljište i gradnju.

U Ministarstvu podsjećaju da se slično dogodilo i u Varaždinu, ali je nakon upozorenja ministrice grad ispunio svoju obvezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙