FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Predsjednički izbori indikator raspoloženja pred pregovore s EU-om

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Stjepan Mesić ostvario jeuvjerljivu izbornu pobjedu, no rezultati predsjedničkih izbora uHrvatskoj, po ocjenama hrvatskih komentatora, ne bi imali velikiutjecaj na politički smjer Hrvatske jer predsjednik ima ograničeneovlasti a oba kandidata navode iste ciljeve - članstvo u NATO-u iEuropskoj uniji, piše International Herald Tribune u vijesti o prvimprojekcijama rezultata izbora.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Stjepan Mesić ostvario je uvjerljivu izbornu pobjedu, no rezultati predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, po ocjenama hrvatskih komentatora, ne bi imali veliki utjecaj na politički smjer Hrvatske jer predsjednik ima ograničene ovlasti a oba kandidata navode iste ciljeve - članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, piše International Herald Tribune u vijesti o prvim projekcijama rezultata izbora.

Ovi predsjednički izbori u Hrvatskoj se, međutim, smatraju važnim indikatorom raspoloženja zemlje pred pregovore s Europskom unijom, i ukazuju na, kako ocjenjuju neki komentatori, osjećaj razočarenja među nacionalističkim glasačima, piše list.

Iako oba kandidata ističu iste vanjskopolitičke ciljeve Mesićeva protukandidatkinja Jadranka Kosor nadala se kapitalizirati bojazni Hrvata u približavanju Europskoj uniji koja traži izručenje bivšeg generala Ante Gotovine, piše list i napominje da mnogi Hrvati Gotovinu drže ratnim junakom. Premda je Jadranka Kosor izjavljivala da je predana suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu ona je bila manje izravna od Mesića glede mjera koje će poduzeti da ga se uhiti, primjećuje list.

List prenosi i ocjenu Žarka Puhovskog, predsjednika hrvatskog HHO-a, da bi izborna pobjeda Jadranke Kosor pokazala da narod u Hrvatskoj prihvaća europske integracije ali samo ako nisu u suprotnosti s njihovim tumačenjem hrvatske suverenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙