FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: DW - Dobar rezultat izbora za mladu hrvatsku demokraciju

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Nakon uvjerljive pobjede HDZ-a naprošlim izborima za Sabor, očito da većina građana nije htjela da uzpremijera sada i predsjednik države dođe iz te stranke, "što rječitogovori kako Hrvati ne žele povratak političkog krajolika koji određujesamo jedan politički tabor", ocjenjuje u komentaru postaje DeutscheWelle Bettine Burkart.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Nakon uvjerljive pobjede HDZ-a na prošlim izborima za Sabor, očito da većina građana nije htjela da uz premijera sada i predsjednik države dođe iz te stranke, "što rječito govori kako Hrvati ne žele povratak političkog krajolika koji određuje samo jedan politički tabor", ocjenjuje u komentaru postaje Deutsche Welle Bettine Burkart.

Komentatorica primjećuje da se čak čitav niz HDZ-ovaca u prvom izbornom krugu izjasnio za Mesića, a ne za kandidatkinju vlastite stranke, "kojoj nije upalila ni karta patriotizma na koju je zaigrala". Bettine Burkhart drži da je ishod ovih izbora "za još uvijek mladu hrvatsku demokraciju dobar". Uz sva verbalna natezanja vlade i predsjedničkog ureda, piše komentatorica, obje su strane posljednjih mjeseci izvrsno surađivale ulažući zajedničke napore u smjeru Europske unije, no ipak postoji nekoliko primjedbi, primjerice kada je riječ o izbornom zakonu.

Čudni izbor kandidata u prvom izbornom krugu pokazao da je vrijeme da se ozbiljno razmisli o kriterijima za njihovo isticanje, jer temelj demokracije je da se za izbore može kandidirati svatko tko smatra da bi mogao biti predsjednik države, "no ta je dužnost ipak preznačajna da bi se od nje pravila kabaretska predstava, kako su to u predizbornoj kampanji činili neki", osvrće se komentatorica. Dodaje da bi Hrvati morali razmisliti i o tome trebaju li Hrvati iz dijaspore imati pravo glasa, "i to ne samo zbog nepravilnosti koje su primijećene na nekim izbornim mjestima u Hercegovini".

Komentatorica piše da su izbori pokazali da birače valja shvatiti ozbiljno. Glavni sudionici ovih izbora u početku uopće nisu pokrenuli ozbiljnu kampanju jer su mislili da unaprijed znaju kakav će im biti ishod, pa tako Mesić nije ozbiljnije ni pokušao da biračima još jednom jasno objasni zašto bi on bio pravi izbor za drugi mandat, kao ni HDZ koji nije ništa ozbiljnije pokušao dati dobre i jake razloge zašto bi predsjednik trebao biti iz njegovih redova, stoji u komentaru. To je birače dovelo do toga ili da ne iziđu na izbore, ili da, prema geslu da im "treba pokazati", glas daju trećemu, kandidatu kojega ne treba uzimati ozbiljno, a koji je zamalo ušao u drugi izborni krug, piše Burkart.

No Hrvati su Mesića, dajući mu u drugom krugu 66 posto glasova, obvezali da bude njihov predsjednik i sljedećih pet godina njegova će zadaća biti da pridonese da Hrvatska, uz korjenite unutarnje reforme, nastavi s uspješnim koračanjem na putu prema Europsku uniju, stoji u tekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙