FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićev svjedok iz UNPROFOR-a zdušno branio Srbe

ZAGREB,12. siječnja 2005.(Hina) - Bivši francuski časnik UNPROFOR-aPatrick Barriot, svjedok obrane na haškom suđenju SlobodanuMiloševiću, u srijedu je u svom iskazu ustvrdio da Srbi u ratovima90-ih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nisu bili agresori već su se samobranili, uključujući tu i Srebrenicu.
ZAGREB,12. siječnja 2005.(Hina) - Bivši francuski časnik UNPROFOR-a Patrick Barriot, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u srijedu je u svom iskazu ustvrdio da Srbi u ratovima 90-ih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nisu bili agresori već su se samo branili, uključujući tu i Srebrenicu.

"Srbi na Kosovu, Hrvatskoj i BiH nisu bili agresori već su se branili. Srbi su samo odgovarali na agresiju i to se dogodilo u Hrvatskoj 1991. i u Srebrenici 1995.", rekao je Barriot.

Dr. Barriot je kao pukovnik saniteta francuske vojske 1994/95. bio liječnik UNPROFOR-a u Topuskom i Glini, a zbog zasluga za Srbe Mile Martić, čelnik pobunjeničkih vlasti u Kninu, dodijelio mu je "državljanstvo" tzv. RSK i u lipnju 1995. imenovao ga službenim predstavnikom RSK u Parizu.

Nakon Oluje napisao je knjigu o egzodusu Srba "Ubojstvo jednog naroda", a kasnije je bio u misijama UN-a u BiH i na Kosovu.

U svom je današnjem iskazu optužio francuskog političara Bernarda Kuchnera da je kao šef misije UN-a na Kosovu djelovao proalbanski "organizirajući protjerivanje Srba" i zataškavajući da je Zapad naoružavao i pomagao OVK koristeći usluge islamskih terorista.

Kuchnera, te humanitarce iz Liječnika bez granica i Liječnika svijeta, optužio je za pristranost prema Bošnjacima i Albancima.

Barriot je u sudnici rekao da je tijekom boravka u misijama UN-a u regiji tijesno surađivao s francuskim obavještajnim službama od kojih je dobio podatke da su "teroristi na Kosovu primali podršku s više strana, uključujući i diplomatsku podršku Madeleine Albright, državne tajnice SAD i američkog izaslanika Richarda Holbrooka".

Svjedok se pohvalio i odličnim odnosima koje je imao s bivšim čelnicima bosanskih Srba Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, citirajući pritom razgovor s Mladićem iz rujna 1995. prema kojem u Srebrenici "nije bilo više od 100 likvidacija" bošnjačkih zarobljenika a u oružanom okršaju je ubijeno 500 bosanskih Srba i oko 1.000-1.800 Muslimana.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson, iziritiran umanjivanjem broja žrtava genocida u Srebrenici, predložio je Miloševiću da za svjedoka pozove i Ratka Mladića.

Protuispitivanje svjedoka Barriota, vodila je glavna tužiteljica Carla del Ponte koja je posebno inzistirala na pobijanju dokumenta MUP BiH iz 1999., koji je Milošević uveo kao dokaz, o prisustvu islamskih terorista u BiH i njihovoj ulozi u napadima 11. rujna.

Barriot je rekao kako dokument potvrđuje da su u BiH bili pripadnici islamskih mreža koji su poduzimali terorističke akcije uključujući i one protiv Bošnjaka i protiv "plavih kaciga".

Kao idući svjedok Miloševićeve obrane najavljen je bivši potpredsednik vlade Srbije Ratko Marković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙