FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Do 16 sati izišlo oko 40 posto birača

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Oko 40 posto birača, dva postomanje nego u prvom krugu, izišlo je do 16 sati na izbore za predsjednika države, izvjestio je u nedjelju popodne novinarepredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Oko 40 posto birača, dva posto manje nego u prvom krugu, izišlo je do 16 sati na izbore za predsjednika države, izvjestio je u nedjelju popodne novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

U odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora prije pet godina, današnji odaziv do 16 sati slabiji je za gotovo 12 posto. Naime, u veljači 2000. na birališta je do 16 sati izašlo 51,7 posto birača.

Kao i u prvom krugu izbor, prije 15 dana, najviše birača, preko 48 posto, glasovalo je u Varaždinskoj županiji, te u gradu Čakovcu (52, 85 posto),

Najslabiji odaziv je u Vukovarsko-srijemskoj (29,42 posro), a od gradova u Vukovaru (oko 13 posto).

U Zagrebu je glasovalo 42,5 posto birača ili 2,6 posto manje nego u prvom krugu, 2. siječnja.

Predsjednik DIP-a izvjestio je da glasovanje u BiH teče u skladu s propsima, da nema dojava o nečem što bi ukazivalo na pogreške.

Stižu samo dojave iz Mostara, Livna, Ljubuškog da je odaziv birača veći nego u prvom krugu, kaže član DIP-a Branko Hrvatin.

Iz Ljubuškog je stigao zahtjev za dodatnim glačkim listićima, izvjestio je Hrvatin navodeći da ih je bilo upućeno četiri tisuće, a do i popodneva je već glasovalo 3.300 birača.

DIP je, inače, u Ljubuški uputio svoj mobilni tim.

DIP-ov je tim, dodaje Crnić, u tri navrata bio u Čapljini, gdje u prvom krugu bilo problema, no sada sve prolazi u redu.

Osvrćući se na navode o puno naknadno upisanih u biračke popise u BiH, Hrvatin je potvdio kako svaki takav birač nije automatski sumnjiv, odnosno da time nije počinjena nepravilnost.

Zbog takvih navoda, DIP je nakon prvog kruga izbora proveo 'štih probu' u Mostaru za 50 osoba i pokazalo se da su svi bili 'čisti', odnosno da ni u jednom slučaju nije bilo dvostrukog glasovanja.

Bude li i sada dojava, provjerit ćemo ih, naglasio je Hrvatin.

Svaku ćemo dojavu provjeriti, ali nisam za to da se nekoga paušalno osuđuje, kazao je Crnić.

Drugi krug predsjedničkih izbora, zbog vremenske je razlike, završen u osam zemalja.

Policija je, pak, u Hrvatskoj u svoja izvješća upisala razbacivanje više stotina letaka na Lastovu i Ublima u kojima se vrijeđa jedan od kandidata, opasku birača u Dugom Selu da je klupa na biralištu ukradena sa autobusne stanice, nezadovoljsto birača u Suhopolju što je promatrač sjedio za stolom biračkog odbora, isticanje nevažeće hrvatske zastave na školi u Osijeku.

Zastavu, bez grbova, na školu je izvjesio domar, po naputku ravnateljice, tumačeći da im je službena otuđena, rekao je Crnić.

Provjerom je utvrđeno da ne stoji HDZ-ov prigovor o dopisivaju četiri birača na Unijama, radi se o četiri privremeno upisana.

Kao lijepu priču s izbora, Crnić je naveo to što je policija prevezla predsjednicu jednog biračkog odbora do pet nepokretnih osoba romske nacionalnosti i tako im omogućila glasovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙