FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Slab odaziv birača u drugom krugu predsjedničkih izbora

ZAGREB,16. siječnja 2005.(Hina) - Tek nešto više od 15 posto (15,34)birača u Hrvatskoj izišlo je do 11 sati na drugi krug današnjih izboraza predsjednika države, izvjestio je na konferenciji za novinarepredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.
ZAGREB,16. siječnja 2005.(Hina) - Tek nešto više od 15 posto (15,34) birača u Hrvatskoj izišlo je do 11 sati na drugi krug današnjih izbora za predsjednika države, izvjestio je na konferenciji za novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

Današnji odaziv tek je neznatno veći (0,62 posto) od onoga u prvom izbornom krugu, ali i bitno manji od odaziva na predsjedničkim izborima godine 2000., kada je do 11 sati o budućem predsjedniku države glasovala čak četvrtina birača (25,47 posto).

Najviše birača (gotovo 19 posto) svoje je pravo iskoristilo u Varaždinskoj, a najmanje (oko 11 posto) u Zadarskoj županiji.

Gledano po gradovima, najbolji je odaziv u Varaždinu (oko 24 posto), najlošiji (oko 10 posto) u Dubrovniku.

U Zagrebu je na birališta izišlo oko 17 posto birača.

Drugi krug izbora, u kojemu se odlučuju tko će biti hrvatski predsjednik u idućih pet godina - Stipe Mesić ili Jadranka Kosor, protječe mirno i tolerantno, naglasio je predsjednik DIP-a Ivica Crnić.

Sva birališta u Hrvatskoj (više od šest i pol tisuća) otvorena su na vrijeme, uz izuzetak jednog biračkog mjesta u Splitu, koje je otvoreno sa 7-minutnim kašnjenjem. Budući da ga nitko nije došao otvoriti jutros u 7 sati, to biralište u Trakošćanskoj ulici u Splitu otvorio je pripadnik javne vatrogasne postrojbe.

To je jedan, od ukupno pet događaja, koje je zabilježio MUP.

Policija je zabilježila i otuđivanje državnih zastava na jednom biralištu u Karlovcu i Zagrebu, naguravanje i vrijeđanje dvojice ljudi u Lukavcu Posavskom te nezadovoljnog jednog birača u Šibeniku.

On je, naime, zaključio da je pogrešno glasovao, pa je tražio još jedan listić, a kad mu nije udovoljeno, bio je nezadovoljan, rekao je predsjednik DIP-a Crnić.

Također je izvijestio kako se DIP-u i danas najveći broj građana javlja tražeći svoje biračko mjesto, a jako je puno upita od osoba koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu izaći na birališta.

Crnić je podsjetio kako je DIP je pozvao sve biračke odbore da izađu u susret invalidima i drugima koji ne mogu na birališta. No, dodao je, to ovisi o faktičnoj mogućnosti odbora, jer ako je, primjerice gužva, njegovi članovi ne mogu na teren.

Crnić je izvijesti kako je DIP od nadležnog tijela zatražio provjeru dojave HDZ-ova stožera da su na Unijama dopisana četiri birača, vikendaša.

Član DIP-a zadužen za inozemstvo Branko Hrvatin rekao je kako je u stalnom kontaktu sa svoja dva predstvanika u BiH koji su izvjestili da na biralištima ima gužvi, ali da su to uobičajene situacije, te da nema prigova na regularnost glasovanja.

Podataka o odazivu u BiH nema, jer DIP takve podatke nije ni tražio od tamošnjih biračkih odbora, kazao je Hrvatin, napomenuvši kako su gužve velike, pa bi skupljanje podataka o odazivu samo odvlačilo pozornost članovima odbora.

Hrvatin je potvrdio kako je i do DIP-a stigla informacije da se birači iz Hercegovine autobusima vode na glasovanje u Hrvatskoj.

DIP se obratio Mostaru, gdje su promatrač GONG-a i OESS-a izišli na ulice provjeriti dojavu, no potvrdili su da nema takvih (događaja).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙