FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U francuskim Alpama sve viša temperatura

PARIZ, 14. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Temperatura u francuskim Alpamapovećala se za 1 do 3 stupnja tijekom proteklih četrdeset godina,odnosno "više nego u ostalim dijelovima Francuske", pokazala jestudija koju je u petak objavio Meteo-France.
PARIZ, 14. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Temperatura u francuskim Alpama povećala se za 1 do 3 stupnja tijekom proteklih četrdeset godina, odnosno "više nego u ostalim dijelovima Francuske", pokazala je studija koju je u petak objavio Meteo-France.

Osim na povećanje temperature, studija upozorava i da je proteklih godina bilo manje snijega nego inače.

Dok se temperatura na području Francuske u stotinu godina povećala za 1 Celzijusov stupanj, u Alpama se, tijekom zime na visini od 1800 metara, povećala za 1 do 3 stupnja u razdoblju od četrdeset godina.

To povećanje temperature posebno se primjećuje početkom i potkraj zime, a izraženo je bilo tijekom osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća. "Francuske Alpe jako su izložene zagrijavanju atmosfere u zimskom razdoblju", tvrdi Meteo-France.

Ta klimatološka studija Alpa od 1958. do danas pokazuje ponajprije da je proteklih nekoliko godina bilo najmanje snijega. Prema autorima studije, istraživačima iz Centra za proučavanje snijega pri Meteo-France u Grenobleu, proteklih 40 godina od 1975. do 1985. bilo je mnogo snijega, međutim, između 1987. i 1993. nije ga bilo dovoljno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙