FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ledenjaci u novozelandskim vodama pojavili se prvi put u gotovo 60 godina

WELLINGTON, 6. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Novozelanđani koji se žalena obilnu kišu koja doista nije dobrodošla tijekom ljeta, imaju jošjedan dokaz o klimatskim promjenama, jera su se u njihovim vodama prviput u gotovo 60 godina pojavili ledenjaci.
WELLINGTON, 6. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Novozelanđani koji se žale na obilnu kišu koja doista nije dobrodošla tijekom ljeta, imaju još jedan dokaz o klimatskim promjenama, jera su se u njihovim vodama prvi put u gotovo 60 godina pojavili ledenjaci.

Led je primijećen u Južnom oceanu sedamstotinjak kilometara (420 milja) jugoistočno od Južnog otoka, izvijestio je u četvrtak Državni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA).

Ledene gromade pogubne su za brodove, kao i za jedriličare koji sudjeluju u utrkama samaca oko svijeta pod nazivom Vendee Globe. Organizatori utrke izdali su priopćenje u kojemu upozoravaju na opasnost, pošto se jedna brodica sudarila s ledenjakom uoči Božića.

Ledenjaci su u novozelandskim vodama posljednji put viđeni 1948. Stručnjak Lionel Carter iz NIWA-e ističe da je prerano da se ovaj fenomen pripiše zagrijavanju Zemlje, ali je upozorio na istodobno odlamanje golemih ledenjačkih blokova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙