FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Performans i izložba D. Martinisa o razbijanju Brozova kipa

RIJEKA,14. siječnja 2005. (Hina) - U galeriji O.K. Multimedijalnogcentra u Rijeci večeras je performansom Dalibora Martinisa pod nazivom"J.B.T: 27. XII. 2004." otvorena izložba fotografije, na kojoj jepredstavljena umjetnička akcija tog autora izvedena u Kumrovcu.
RIJEKA,14. siječnja 2005. (Hina) - U galeriji O.K. Multimedijalnog centra u Rijeci večeras je performansom Dalibora Martinisa pod nazivom "J.B.T: 27. XII. 2004." otvorena izložba fotografije, na kojoj je predstavljena umjetnička akcija tog autora izvedena u Kumrovcu.

Martinisov performans sastojao se u rezanju glave replike Augustinčićeva kipa Josipa Broza Tita, visoke 20-ak centimetara, električnom brusilicom. Nakon rezanja Martinis je kip postavio u ležeći položaj uz odrezanu glavu.

Autor je kazao da je time želio obilježiti i ostaviti trag i sjećanje na događaj od 27. prosinca 2004. kad su nepoznati počinitelji eksplozivom otkinuli glavu na Brozovu kipu, postavljenu ispred memorijalnog centra u Kumrovcu.

Martinisova izložba sastoji se pak od jedne fotografije velikog formata oko 1,5 puta 1,5 metar, na kojoj je sam autor privremeno zauzeo prazno mjesto na postolju kipa u Kumrovcu. Fotografija je napravljena u spomen na dan razbijanja kipa Josipa Broza, navodi autor.

Dalibor Martinis (1947.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na mnogim međunarodnim izložbama i festivalima, a radovi mu se nalaze u nekoliko svjetskih muzeja. Godine 1996. nagrađen je "Vjesnikovom" nagradom "Josip Račić", a 1998. Nagradom grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙