FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Izazov kravate" 12. siječnja u Kairu

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Izložba "Izazov kravate" kreće usvijet - prva će biti priređena 12. siječnja u kairskoj galerijiHorizon, u veljači će biti postavljena u Aleksandriji, a zatim slijedinjezin put u Južnoafričku Republiku te po europskim metropolama.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Izložba "Izazov kravate" kreće u svijet - prva će biti priređena 12. siječnja u kairskoj galeriji Horizon, u veljači će biti postavljena u Aleksandriji, a zatim slijedi njezin put u Južnoafričku Republiku te po europskim metropolama.

Izložba koju organiziraju zagrebačka neprofitna ustanova Academia Cravatica te Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske sadrži u svojem fundusu šezdesetak djela pedesetak hrvatskih i stranih autora na temu kravate.

O projektu i izložbi "Izazov kravate" kojom se želi predstaviti bogatstvo umjetničkoga iskaza na temu kravate kao medija univerzalne komunikacije te istodobno i Hrvatska - domovina kravate, govorili su na današnjoj konferenciji za novinstvo pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan, zamjenik veleposlanika Arapske Republike Egipat u Zagrebu Ahmed Bakr, likovni kritičar Ive Šimat Banov te Marijan Bušić i Zlatko Penavić, osnivači zagrebačke tvrtke "Potomac", koja je u prigodi održavanja izložbe u Egiptu izradila seriju kravata Croata s egipatskim motivima papirusa i lotosa.

Po riječima Goranke Horjan, izložba "Izazov kravate" pokazatelj je kako "jedan proizvod i kultura mogu ići zajedno".

Po njezinim riječima kravata je daleko više od detalja, ona je oblik komunikacije koji se realizira u umjetnosti i na razne druge načine.

Izložba "Izazov kravate" sredinom prošle godine imala je zapažen uspjeh u Mostaru i Sarajevu.

Po riječima organizatora, tri su značajke spomenute izložbe - kravatu kao proizvod koji ima nacionalno, hrvatsko ishodište učiniti internacionalnim, umjetnike u svijetu putem medija kravate potaknuti da iskažu svoju kreativnost te Hrvatsku učiniti i na taj način prepoznatljivom u svijetu.

Nazvavši kravatu planetarnim simbolom, Ive Šimat Banov rekao je kako kravata nije samo likovna priča, već velika priča koja izmiče kontroli u najboljem smislu riječi. Po njegovim riječima, izložba "Izazov kravate" pokazuje mnoga stremljenja - likovno, konceptualno, kinetičko, ambijentalno.

Najavljujući seriju kravata - velike civilizacije, Penavić je rekao kako su sličnu seriju radili na temelju židovske i irske tradicije, te da nema kontinenta gdje kravata "Croata" nije pobudila interes.

Izložbu "Izazov kravate" u središtu Kaira prati katalog (80 str.) na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku za koji su tekstove napisali ministri kulture Egipta i Hrvatske, Farouk Hosny i Božo Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙