FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang o planu privatizacije u 2005. godini

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hebrang o planu privatizacije u2005. godini
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Hebrang o planu privatizacije u 2005. godini

HINA - Financijski servis

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) uskoro će objaviti javne natječaje za deset tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, među kojima je i splitski Jadroplov, koji će se privatizirati putem prikupljanja javnih ponuda u dva ponudbena kruga - neobvezujućem i obvezujućem, izvijestio je nakon današnje sjednice Upravnog odbora HFP-a njegov predsjednik Andrija Hebrang.

Hebrang je kazao kako je Upravni odbor HFP-a na današnjoj sjednici ocijenio da je porast cijene prijevoza brodovima, zbog kojeg se i odustalo od privatizacije Jadroplova u 2003. godini, sada optimalan, pa je ovo pravi trenutak da se ide u njegovu privatizaciju. UO je odlučio kako će prodaja ići kroz dva kruga, kako bi se u prvom krugu neobvezujućih ponuda procijenila kolika je moguća cijena Jadroplova danas na tržištu.

Potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac je dodao da će se, u cilju zaštite poslovanja Jadroplova, od investitora vjerojatno tražiti i da pristane za država zadrži 'zlatnu dionicu', koja će joj omogućavati da ima veto na odluke od većeg značaja za tvrtku.

Iako niti jedan uvjet još nije definiran kao obvezan, tražit će se i da sjedište tvrtke ostane u Hrvatskoj, da na određeni rok zaposlenici i posada Jadroplova ostanu hrvatski državljani te da se ne smanjuje postojeća flota. Također, vjerojatno će u kriterij odabira najboljeg ponuđača ući i njegova spremnost da 'pokaže volju' da novi brodovi kojima bi upotpunjavao flotu Jadroplova budu iz hrvatskih brodogradilišta.

UO HFP-a danas je donio i odluke o objavljivanju natječaja za prodaju zabočke Regeneracije po 30 posto od nominalne cijene, zatim HTP-a Korčula, dubrovačkog hotela Maestral i karlovačke mliječne industrije KIM po nominalnoj cijeni, kao i splitske turističke tvrtke Adriatic (po 97 posto od nominalne cijene) te Hotela Plat iz Dubrovnika.

Ujedno, trebali bi se ponoviti i natječaji za hotelske kuće Hoteli Živogošće, Hoteli Podgora i HTP Orebić, ali pod posebnim uvjetima, odnosno kroz program konsolidiranje i restrukturiranje društava ne bi se prodavalo društvo kao cjelina, nego bi se prodavali određeni njegovi dijelovi prema tržišnoj vrijednosti.

Naime, pojasnio je Hebrang, radne skupine HFP-a predložile su da se prodaju određene nekretnine ovih društava putem javnih natječaja u okviru programa financijske konsolidacije društava, nakon čega bi se raspisivao natječaj za prodaju dionica iz državnog portfelja.

Hebrang je izvijestio i kako je UO HFP-a danas donio i odluke o dodjeli terena za otvaranje poduzetničkih zona gradu Glini te općini Veliki Grđevac, kao i o pozajmici Valjaonici cijevi Sisak od 917 tisuća kuna za isplatu plaća radnicima te odgodi roka vraćanja kredita brodogradilištu Viktor Lenac.

Od otvorenih privatizacijskih procesa Hebrang je izdvojio i Sunčani Hvar, za kojeg očekuje da će 21. siječnja HFP zaprimiti tri obvezujuće ponude u procesu osnivanja javno-privatnog partnerstva, a da bi konačna odluka trebala biti donešena polovicom veljače ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙