FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska ima dobre gospodarske temelje

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Novija povijest Hrvatske opterećujenjene financijske rejtinge, no Hrvatska ima dobre gospodarske temelje,ocjenjuje talijanski portal posvećen financijama "Soldionline" uanalizi stanja i gospodarskih perspektiva zemalja istočne Europe.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Novija povijest Hrvatske opterećuje njene financijske rejtinge, no Hrvatska ima dobre gospodarske temelje, ocjenjuje talijanski portal posvećen financijama "Soldionline" u analizi stanja i gospodarskih perspektiva zemalja istočne Europe.

"Povijest Hrvatske obilježena nevoljama opterećuje ocjene agencija za gospodarski rejting no gospodarski su temelji dobri s rastom BDP-a od oko 3,5 posto i inflacijom koja je uvelike ispod tri posto", ističe se u analizi. Hrvatski proračunski i trgovinski deficiti su veliki ali se smanjuju, navodi se u analizi i napominje kako hrvatske državne obveznice u eurima još uvijek nude prilično visoke prihode unatoč dobrih gospodarskih temelja. "Tržište očito još od računa oduzima politički rizik koji bi se, međutim, trebao ubrzano smanjivati sljedećih godina", pojašnjava se u analizi uz ocjenu kako bi hrvatske obveznice u eurima mogle predstavljati povoljnu priliku.

Ukoliko neće biti negativnih iznenađenja na političkom frontu, prihodi od hrvatskih obveznica mogli bi doći na razinu najmanje Poljske i smanjiti se od 0,15 do 0,40 posto, predviđa talijanski portal.

Gospodarsko približavanje Hrvatske Europi bit će u svakom slučaju brža nego primjerice rumunjsko, ističe se u analizi uz ocjenu da hrvatske obveznice u eurima među zemljama koje još nisu pristupile Europskoj uniji nude najbolji odnos rizika i prihoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙