FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DROBNJAK GLAVNI PREGOVARAČ S EU-OM, GRABAR-KITAROVIĆ VODITELJICA TIMA

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Vladimir Drobnjak bit će glavnihrvatski pregovarač s EU-om, a voditeljica pregovaračkog timaministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dogovorilisu se na dašanjem sastanku premijer Ivo Sanader i čelniciparlamentarnih stranaka.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Vladimir Drobnjak bit će glavni hrvatski pregovarač s EU-om, a voditeljica pregovaračkog tima ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dogovorili su se na dašanjem sastanku premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka.

"Drobnjak je čovjek o kojem postoji konsenzus", izjavio je novinarima nakon sastanka premijer Sanader.

Za glavnoga hrvatskog pregovarača premijer je kazao da je visoki profesionalac koji se u hrvatskoj diplomaciji potvrdio kao jedan od ponajboljih veleposlanika.

Drobnjak je, podsjetio je, odličan poznavatelj bruxelleskih prilika, bio je voditelj hrvatske Misije pri EU, sudjelovao u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju s EU, odličan je poznavatelj europskih institucija, visoki je profesionalac i domoljub.

Vrlo pohvalno premijer je govorio i o dosadašnjem radu voditeljice hrvatskoga pregovaračkog tima, ministrice europskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović, rekao je, uspješno vodi Ministarstvo, odlično je obavila pripreme za pregovore s EU-om.

Sanader i čelnici stranaka dogovorili su se i o radnoj skupini koja će uskladiti tekst deklaracije o pristupu EU, koju bi već na siječanjskoj sjednici trebao donijeti Hrvatski sabor.

Stoga bi do saborskog zasjedanja članovi radne skupine - Kolinda Grabar-Kitarović, Neven Mimica, Josip Vresk, Miroslav Rožić, Jozo Radoš i Milorad Pupovac - trebali uskladiti različite verzije deklaracije što su ih predložile političke stranke.

Ostale teme o kojima se danas trebalo dogovorati, među njima i o imenima voditelja 12 pregovaračkih timova, predviđene su za dane nakon predsjedničkih izbora, odnosno za 18. siječnja.

To je učinjeno kako se ne bi opterećivala predizborna kampanja, potvrdili su premijer Sanader i predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Osim toga, dodao je Sanader, 16. i 17. siječnja tročlano hrvatsko izaslanstvo razgovarat će s europskim povjerenikom za proširenje Olijem Rehnom, pa će sudionici sljedećega, trećeg kruga pregovora o pristupu Hrvatske EU imati više podataka.

Sanader i Račan izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom, rekavši da su svi sudionici, bez obzira na različita politička stajališta, pokazali svijest da je pristup EU povijesno važan za Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙