FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast kunskih, umjereniji deviznih depozita

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Snažan rast kunskih, umjerenijideviznih depozita
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Snažan rast kunskih, umjereniji deviznih depozita

HINA - Financijski servis

Za hrvatski bankovni sustav u 2004. karakterističan je nastavak snažnog rasta kunskih štednih i oročenih depozita te umjerenije povećanje deviznih depozita.

Na kraju listopada prošle godine, po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, kunski štedni i oročeni depoziti u bankama iznosili su 23,7 milijardi kuna, sa godišnjom stopom rasta od 36,6 posto.

Istodobno, devizni su depoziti na kraju listopada iznosili 80 milijardi kuna u kunskoj protuvrijednosti, ostvarivši godišnju stopu rasta od 4,9 posto. Ako se isključi utjecaj tečaja, godišnja stopa rasta deviznih depozita je veća i iznosi 7,7 posto.

Zahvaljujući ostvarenom rastu u trećem tromjesečju, od 6,3 posto bez utjecaja tečaja (pod utjecajem turističke sezone), devizni su depoziti u prvih deset mjeseci 2004. premašili ukupan rast u 2003. To, po ocjeni analitičara središnje banke, doprinosi ukupnom porastu domaćih izvora financiranja.

U deviznim depozitima sa čak 84 posto su zastupljeni depoziti stanovništva, koji i dalje predstavljaju najvažniji izvor sredstva za banke, bez obzira na pojačani rast kunskih depozita na koji je utjecalo i sve veće povjerenje u domaću valutu i privlačnije kamate banaka, ocjenjuju analitičari.

Kunski su depoziti (štedni i oročeni) u prvih deset prošlogodišnjih mjeseci ukupno porasli za 5,3 milijarde kuna, od čega 2,3 milijarde u trećem tromjesečju, a početkom četvrtog kvartala njihov je rast dodatno ubrzan.

Pritom je važno spomenuti, napominju analitičari, veliki porast kunskih depozita s valutnom klauzulom, posebice kod sektora stanovništva koji traje od 2003. Banke preferiraju takve depozite jer po njima ne moraju održavati minimalnu deviznu likvidnost, što je obavezno kod deviznih depozita.

Gledano po najznačajnijim sektorima kunski su depoziti poduzeća na kraju listopada bili za 47,8 posto viši nego u istom mjesecu prethodne godine, a sektora stanovništva za 30,9 posto.

U prvih deset mjeseci prošle godine kunski su depoziti poduzeća povećani za 2,7 milijardi kuna, a stanovništva za 1,9 milijardi kuna.

Kod ukupnih deviznih depozita pak depoziti stanovništva u prvih su deset prošlogodišnjih mjeseci nominalno povećani za 2,5 milijardi kuna ili za 3,9 posto. U istom su razdoblju devizni depoziti poduzeća porasli za 1,4 milijarde kuna ili 13 posto.

U svemu, pojednostavljeno rečeno, građani su porastom svojih depozita nadmašili poduzeća. Tako je stanovništvo u prvih deset mjeseci prošle godine "podebljalo" svoje devizne i kunske račune za ukupno 4,4 milijarde kuna.

Istodobno je nominalni porast kunskih i deviznih depozita poduzeća iznosio 4,1 milijardu kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙