FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Powell: Pomoć žrtvama tsunamija pridonosi sigurnosti

DŽAKARTA, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnikColin Powell izrazio je u utorak nadu da će američka pomoć žrtvamatsunamija u južnoj Aziji ojačati američku i regionalnu sigurnost jerće otkloniti moguće nezadovoljstvo koje bi moglo potaknuti terorizam.
DŽAKARTA, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je u utorak nadu da će američka pomoć žrtvama tsunamija u južnoj Aziji ojačati američku i regionalnu sigurnost jer će otkloniti moguće nezadovoljstvo koje bi moglo potaknuti terorizam.

Powell, koji obilazi područja pogođena katastrofom koja je usmrtila oko 150.000 ljudi, rekao je da je Washington poslao novac, brodove, helikoptere i zrakoplove iz humanitarnih razloga.

Postoje, međutim, i američki i regionalni sigurnosni interesi za pružanje pomoći, rekao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji s indonezijskim kolegom Hasanom Wirajudom.

"Nadamo se da će zahvaljujući tim naporima ljudi uvidjeti da su Sjedinjene Države predane pomaganju siromašnima, onima koji ne mogu obrazovati svoju djecu, koji traže posao i trebaju zemlju utemeljenu na redu i zakonu", rekao je.

"Vjerujemo da je to u interesu ovih zemalja i u našem interesu i time se guše izvori nezadovoljstva koji bi mogli potaknuti terorističke aktivnosti", rekao je.

Bushova administracija obećala je pogođenim zemljama pomoć od 35 milijuna američkih dolara, a u indonezijske vode poslan je i nosač zrakoplova s kojeg helikopteri polijeću u humanitarne akcije.

Powell je dodao kako se nada da će suradnja u pružanju pomoći žrtvama u Indoneziji i na Šri Lanki, dvjema zemljama najteže pogođenim katastrofom, dovesti i do političke pomirbe, misleći pritom na tamilske pobunjenike (LTTE) i pobunjenike Pokreta za slobodni Aceh (GAM).

"Nadamo se da će ova kriza, u pogledu situacije u Acehu kao i situacije na Šri Lanki s tamilskim tigrovima, možda stvoriti neke prilike koje bi mogle iskoristiti obje trane", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙