FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Nema koalicije SDP-a i HDZ-a

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račannazvao je u utorak podmetanjima tvrdnje da je njegova stranka ušla ukoaliciju s HDZ-om, objasnivši da je među tim strankama "previšestrateških i političkih razlika".
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan nazvao je u utorak podmetanjima tvrdnje da je njegova stranka ušla u koaliciju s HDZ-om, objasnivši da je među tim strankama "previše strateških i političkih razlika".

Račan je odbacio prigovore HSS-a i HNS-a da se jednostrano nagodio sa šefom HDZ-a Ivom Sanaderom oko rješavanja parlamentarne krize.

"Razgovarati s HDZ-om da, pokušati riješiti otvorena pitanja da, ali koalicija ne, jer imamo previše strateških i političkih razlika, previše je toga proturječnog u djelovanju HDZ-a", rekao je Račan na 'briefingu' za novinare.

Upitan za komentar izjave predsjednice HNDS-a Vesne Pusić da njezina stranka neće koalirati sa SDP-om u Zagrebu ako Milan Bandić bude kandidat za gradonačelnika, Račan je odgovorio kako SDP neće dozvoliti da mu kadrovsku politiku vode druge stranke.

Govoreći kako je došlo do susreta sa Sanaderom, Račan je rekao da se prošlog petka, na poziv predsjednika i potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i Mate Arlovića, zaduženih za rješavanje krize u Saboru, odazvao radnom sastanku kojemu je nazočio i Sanader, a u cilju rješavanja bitnih pitanja - zajednički rad na približavanju EU, te rješavanje parlamentarne krize.

"Takvih razgovora s HDZ-om bit će i ubuduće i nitko nam neće ograničavati ni razgovore ni sadržaje tih razgovora", kazao je Račan.

Dodao je da zbog žurnog poziva na spomenuti sastanak i viroze koja ga drži nije prethodno o tome obavijestio i druge oporbene stranke. No, naglasio je, njegova stranka "neće imati taštine u reakcijama" ako s HDZ-om razgovaraju druge stranke, ako se sa Sanaderom nađu Zlatko Tomčić i Vesna Pusić.

"To je bura u čaši vode. Izražavamo žaljenje zbog nepotrebne i nervozne reakcije, ali to nas ubuduće neće zaustaviti da u skladu sa svojom odgovornošću pokušavamo riješiti otvorena pitanja", naglasio je Račan.

Odbacio je prigovore, posebno iz HNS-a, kako se sa Sanaderom nagodio o odustajanju od osnivanja istražnih povjerenstava, kako za Tomčića i Čačića, što je predlagao HDZ, tako i za Sanadera i Žužula, što je tražila oporba.

"Odbijam insinuacije da smo ukidali istražna povjerenstva, nije nam palo na pamet govoriti i odlučivati u ime drugih", rekao je Račan, ponovivši kako se i ranije protivio "ratu povjerenstvima", te najavio inicijativu SDP-a da se svi državni dužnosnici zakonom obvežu položiti račun kako su stekli imovinu.

Naglasio je da je na spomenutom razgovoru s čelnicima HDZ-a stekao dojam da je HDZ spreman prihvatiti oporbene zahtjeve, čime bi se okončala parlamentarna kriza nastala nezadovoljstvom oporbe načinom na koji je u Saboru izglasano povjerenje bivšem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

"Što je previše previše je", rekao je Račan osvrčući se na izjavu Vesne Pusić da HNS u Zagrebu neće koalirati s SDP-om bude li Bandić kandidat za gradonačelnika.

"Vesna Pusić tim uvjetovanjem onemogućava ono što priželjkuje jer je pretpostavka dobre suradnje da se drugoj stranci ne postavljaju uvjeti, posebno ne kadrovski", kazao je Račan, ali i najavio da je SDP, iako je, kaže, dogovor o suradnji s HNS-om dalje nego ikad, i dalje otvoren za pregovore.

"Ako Bandić i bude na čelu liste snosit ćemo odgovornost za dobar ili loš izborni rezultat, a za dobar ili loš rezultat druge stranke neće biti kriv Bandić", poručio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙