FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademici nezadovoljni odnosom HTV-a prema HAZU

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Članovi Hrvatske akademije znanostii umjetnosti (HAZU) nezadovoljni su odnosom Hrvatske televizije (HTV)prema radu te vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanova i o tomuće pismom izvijestiti Hrvatski sabor i njegova predsjednika VladimiraŠeksa.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) nezadovoljni su odnosom Hrvatske televizije (HTV) prema radu te vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanova i o tomu će pismom izvijestiti Hrvatski sabor i njegova predsjednika Vladimira Šeksa.

To je jednodušni zaključak koji su akademici donijeli na današnjoj redovitoj skupštini na kojoj je predsjednik HAZU akademik Milan Moguš ocijenio da HTV-u iskazuje prema Akademiji "napetost i animozitet".

Akademik Moguš izvijestio je članove skupštine da je i Predsjedništvo Akademije nedavno donijelo isti zaključak te da stoga pismo koje će se uputiti Hrvatskom saboru u potpunosti održava stajališta Akademije.

Predsjednik HAZU pokrenuo je raspravu o odnosu HTV-a prema Akademiji na kraju redovite skupštine na kojoj su hrvatski akademici podržali plan rada te financijski plan HAZU u idućoj godini.

Izvješća je podnio glavni tajnik HAZU akademik Slavko Cvetnić rekavši da bi Akademija u idućoj godini trebala raspolagati s gotovo 86 milijuna kuna od kojih su gotovo 70 milijuna kuna sredstva iz Državnoga proračuna, a ostatak su sredstva iz vlastite djelatnosti HAZU te iz drugih izvora, posebice iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje osigurava sredstva za znanstvene projekte, plaće znanstvenih novaka i djelomice nabavku znanstvene opreme.

Neposredan povod očitovanju o odnosu HTV-a prema Akademiji bio je pak jedan od središnjih događaja za HAZU u idućoj godini, odnosno svečano obilježavanje 190. godišnjice rođenja i 100. obljetnice smrti osnivača i velikoga dobrotvora Akademije đakovačkoga i srijemskoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Akademik Moguš kratko je podsjetio na "kronologiju" nastojanja HAZU da od HTV-a dobije očitovanje o svom zahtjevu za snimanje dokumentarnoga filma o biskupu Strossmayeru koja je počela još u svibnju. Po njegovim riječima, nakon šest mjeseci čekanja i višestrukoga požurivanja, tek nedavno od HTV-a stigao je pozitivan odgovor.

U raspravi je akademik Vladimir Paar rekao kako ohrabren istupom predsjednika HAZU želi upozoriti da HTV namjerava u potpunosti napustiti funkciju javne televizije i postati komercijalnom televizijom.

Potkrijepio je svoju ocjenu ukidanjem Školskoga programa na HTV-u te potpunom komercijalizacijom znanstvenoga i obrazovnoga programa.

Takav je odnos potpuno neprimjeren nastojanjima da Hrvatska postane društvo temeljeno na znanju, izjavio je Paar, koji drži kako je Hrvatski sabor prava adresa na kojoj se taj odnos treba razmotriti jer njegovom odlukom HTV dobiva golem novac za svoju komercijalizaciju.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙