FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijateljica priznala da je pomogla umrijeti pravome junaku filma "Život je more"

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Prijateljica nepokretnog Španjolca, prema čijoj je životnoj priči snimljen film "Mar adentro" (Život jemore), inače španjolski kandidat za Oscara, priznala je u ponedjeljakpred televizijskim kamerama da je pomogla svome prijatelju da umre.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Prijateljica nepokretnog Španjolca, prema čijoj je životnoj priči snimljen film "Mar adentro" (Život je more), inače španjolski kandidat za Oscara, priznala je u ponedjeljak pred televizijskim kamerama da je pomogla svome prijatelju da umre.

Film Alejandra Amenabara dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, među njima i one za najboljeg europskog redatelja i glumca koje dodjeljuje Eruopska filmska akademija. Uz to je Javier Bardem, tumač uloge nepokretnog muškarca koji je odlučio umrijeti, proglašen najboljim glumcem na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film pripovijeda istinitu priču o Ramona Sampedru, najpoznatijem španjolskome borcu za eutanaziju, koji je ostao paraliziran nakon nesreće i 30 se godina borio za svoje pravo na smrt.

Sampedro je umro 1998., pred videokamerom koja je snimila njegove posljednje riječi. Nije bilo poznato tko mu je pripravio smrtonosnu smjesu cijanida i vode, no u ponedjeljak je to u televizijskom programu priznala njegova bliska prijateljica.

"Davao mi je upute, 'njegove ruke' to sam bila ja," kazala je 44-godišnja Ramona Maneiro.

Sampedro joj je savjetovao neka ga ne ljubi jer je nešto otrova moglo ostati na njegovim ustima.

Maneiro, čiji je lik također ovjekovječen u filmu pod imenom Lola Duenas, kazala je da Sampedro nije umro tako lako kako se ona nadala i stoga je pobjegla u kupaonu kako ne bi gledala njegovu agoniju.

Nakon Sampedrove smrti bila je privedena ali joj krivnja nije bila dokazana. Ne može više biti krivično gonjena jer je u studenome zločin zastario. Da je bila suđena mogla je dobiti i pet godina zatvora.

Amenabarov jer film pokrenuo oštru raspravu o eutanaziji u Španjolskoj, u kojoj je premijer (socijalist) Jose Luis Zapatero razgnjevio Katoličku crkvu odlaskom na premijerno prikazivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙