FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balet nadahnut Einsteinovom teorijom relativiteta

LONDON, 10. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Balet nadahnut teorijomrelativiteta Alberta Einsteina i njegovom jednadžbom E=mc2 u svibnjuće biti premijerno izvedena u Londonu i označit će početak svečanostipsvećenih Einsteinu, izvješćuje u ponedjeljak The Daily Telegraph.
LONDON, 10. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Balet nadahnut teorijom relativiteta Alberta Einsteina i njegovom jednadžbom E=mc2 u svibnju će biti premijerno izvedena u Londonu i označit će početak svečanosti psvećenih Einsteinu, izvješćuje u ponedjeljak The Daily Telegraph.

Balet "Stalna brzina" biti će vrhunac proljetne turneje plesne trupe Rambert Dance Company a izvest će se u londonskom kazalištu Sadler's Wells. Radi se o prvom koreografskom uratku umjetničkog direktora Marka Baldwina kojeg je naručio Institut za fiziku.

S Baldwinom na koreografiji radi i profesor fizike koji ga savjetuje o tehničkim aspektima umjetničkog rada.

Peter Main, direktor obrazovanja na Instituru za fiziku, tvrdi da je ples "savršen medij" za predstavljanje Einsteinovih ideja jer koristi prostor, vrijeme i pokret.

Balet će se izvesti na glazbu Franza Lehara iz 1905. godine jer je, kako tvrdi Baldwin, "vrckava, živahna, prštava i praskava".

"Baš poput Einsteinovih teorija", objasnio je.

Ove godine se obilježava 100 godina od kada je Einstein objavio tri znanstvena djela koja su zauvijek izmijenila znanstvene postavke o svemiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙