FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut Račana i Vujića obitelji Ede Murtića

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Pismo sućuti supruzi i sinovima Ede Murtića poslao je i bivši ministarkulture Antun Vujić.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) -

U povodu smrti velikoga hrvatskog slikara Ede Murtića predsjednik SDP-a Ivica Račan poslao je danas brzojav s izrazima najdublje sućuti njegovoj obitelji.

"Hrvatska kultura i slikarstvo izgubili su velikog umjetnika koji je prije 50 godina u umjetnosti, posebno u slikarstvu, probijao granice i uvelike omogućio da hrvatska umjetnost razbije dogme i ograničenja slobode stvaralaštva", ističe u brzojavu sućuti predsjednik SDP-a.

Pripomenuvši kako je Edo Murtić dao snažan osobni pečat hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća te kako njegova djela trajno obilježavaju hrvatsku likovnu umjetnost i kulturu, Račan u brzojavu dodaje kako je stoga Murtićev odlazak velik gubitak za hrvatsko društvo i kulturu.

Pismo sućuti supruzi i sinovima Ede Murtića poslao je i bivši ministar kulture Antun Vujić.

"Tko je god pratio veličanstven slikarski zamah Ede Murtića i u njegovim poodmaklim godinama vjerojatno nikad nije ni pomislio da Edo može umrijeti. Njegova smrt nije došla u smiraj starosti, nego kao prekid danonoćnih eksplozija bogatog i sve bogatijeg likovnog stvaralaštva koje se prelijevalo još do jučer", napominje Vujić.

Podsjetivši kako je od kraja 50-ih njemu i njegovu naraštaju Edo otkrivao ne samo nove oblike umjetničke spoznaje nego i sadržaje društvenosti u kojima smo se kretali, Vujić napominje kako je Murtićevo djelo za Hrvatsku epohalno, jer je otvaralo nove konstelacije kulturnog mišljenja i djelovanja; akordi i disakordi njegovih boja mogu se valjda naći i u glazbi.

"Obarao je i dogme, i dogme o dogmi; u jednom zamahu mogao je neočekivano i apstrakciju razbiti figurativnim, a zatim i jedno i drugo prenijeti u metaapstrakciju - i tamo se opet nalazio blještav i jedinstven Edin potez", napominje.

Dodaje kako je imao privilegiju zadnjih godina sudjelovati u ponekom od Murtićevih javnih stvaranja iz izlaganja - premalo, jer bi za punu utrku s Edom, kako napominje, trebalo biti neki dugovječan maratonac s neke vrlo visoke visoravni.

"Nadam se i vjerujem da će se hrvatska kultura i društvo znati odužiti djelu Ede Murtića koje je jedan od najvećih dometa te kulture i društva", stoji u brzojavu sućuti Antuna Vujića.

Posljednji ispraćaj velikoga hrvatskog slikara i grafičara akademika Ede Murtića bit će u srijedu, 5. siječnja, u 15,30 sati na zagrebačkom Krematoriju, izvijestio je HAZU.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙