FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kralj pozvao Šveđane da ne skrivaju svoje emocije nakon tsunamija

STOCKHOLM, 10. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Švedski kralj pozvao jesvoj rezervirani narod, teško pogođen azijskim tsunamijem, da neskrivaju svoje emocije "pod tepih", a učitelji pokušavaju objasnitidjeci kojoj je počela škola u ponedjeljak zašto su neke klupe prazne.
STOCKHOLM, 10. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Švedski kralj pozvao je svoj rezervirani narod, teško pogođen azijskim tsunamijem, da ne skrivaju svoje emocije "pod tepih", a učitelji pokušavaju objasniti djeci kojoj je počela škola u ponedjeljak zašto su neke klupe prazne.

U tsunamiju koji je pogodio južnu Aziju 26. prosinca i pomeo plaže prepune turista život su izgubila 52 Šveđana, a 637 je nestalo. Učitelji su se pripremili na teška pitanja djece budući da je petina stradalih bila mlađa od 20 godina.

Kralj Carl XVII Gustaf pozvao je svoj narod da pomogne tako da bude otvoren glede te katastrofe u zemlji koja je navikla držati emocije u sebi. "Recite to drugima kako bi sjećanja nastavila živjeti, ne stavljate to pod tepih".

Ipak, škole žele zaštiti djecu od pretjeranog izlaganja medijima. U Brommi, predgrađu Stockholma, gdje je pogođeno pet od deset škola, vlasti su zatražile od novinara da ne prilaze školama.

Kralj je bio među kritičarima vlade Gorana Perssona, koja je optužena da je presporo reagirala u pružanju pomoći preživjelima tsunamija.

U rijetkom intervjuu za novine kralj je usporedio spor odgovor švedske vlade s brzom reakcijom Talijana.

"Mi živimo na sjeveru i mi smo Skandinavci. Talijani su latini i reagiraju na druge načine", rekao je kralj za novine Dagens Nyheter.

"Ovdje u Švedskoj ljudi se često boje preuzeti odgovornost, boje se pokrenuti stvari...Bolje je djelovati nego ne činiti ništa. Bolje je zvati hitnu pomoć i onda je poslati natrag ako nije potrebna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙