FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina brani pobačaje motivirane selekcijom spola

PEKING, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastojeći ispraviti narušenuravnotežu u rađanju djevojčica i dječaka otkako je prije 20 godinauvela politiku jednog djeteta po obitelji, Kina će zakonom zabranutiselektivne pobačaje ženskih fetusa.
PEKING, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastojeći ispraviti narušenu ravnotežu u rađanju djevojčica i dječaka otkako je prije 20 godina uvela politiku jednog djeteta po obitelji, Kina će zakonom zabranuti selektivne pobačaje ženskih fetusa.

U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu na svakih 119 dječaka rađa se 100 djevojčica, pokazuju podaci kineske vlade koja sada teži ispraviti spolnu neravnotežu do 2010. godine.

Politiku jednog djeteta Kina je uvela početkom 80-ih godina nastojeći ograničiti rast svoga stanovništva koje je službeno u četvrtak doseglo brojku od 1,3 milijarde. Te su mjere, međutim, negativno ojačale tradicionalno kinesko preferiranje muške djece.

"Povjerenstvo priprema reviziju kaznenog zakona kako bi se zabranilo otkrivanje spola fetusa i izvođenje selektivnog pobačaja osim ako je riječ o legitimnim medicinskim razlozima", rekao je ministar za nacionalnu populaciju i obiteljsko planiranje Zhang Weiqing, prenosi službena agencija Xinhua.

Spolno selektivni pobačaji već su zapravo zabranjeni no tehnologije kakav je ultrazvuk olakšavaju saznanje o spolu nerođenog djeteta i tako jačaju izglede da ženski fetusi završe pobačajem.

Agencija Xinhua ne donosi pojedinosti o mogućim kaznama za prekršitelje. Demografi upozoravaju da te mjere neće biti dovoljne jer u siromašnim seoskim područjima za djevojčice se ne skrbi ni izdaleka koliko za dječake, te je u njih veća stopa smrtnosti.

Unatoč želji za poboljšanjem narušene spolne neravnoteže i ublažavanjem politike kod seoskih obitelji kojima se dopušta drugo dijete ako je prvo djevojčica, Kina dosad nije pokazala bitnih znakova promjene.

Pritom je kažnjavala protivnike restriktivnog zakona, o čemu svjedoči slučaj Mao Hengfeng, aktivistice prava na drugo dijete, koja je dobila 1988. godine otkaz u tvornici sapuna u Shangahiju nakon što je drugi put zatrudnjela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙