FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do ovoga ljeta plaža Zlatni rat u Bolu u novom ruhu?

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Jedna od poznatijih hrvatskih plažaZlatni rat u Bolu na Braču do ljeta ove godine trebala bi dobiti novivizualni i komunalni identitet, temeljen na grafičkom i produktdizajnu, čime će se, kako se očekuje, podići konkurentnost te plaže,zaštititi njene prirodne vrijednosti te postići održivo korištenje.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Jedna od poznatijih hrvatskih plaža Zlatni rat u Bolu na Braču do ljeta ove godine trebala bi dobiti novi vizualni i komunalni identitet, temeljen na grafičkom i produkt dizajnu, čime će se, kako se očekuje, podići konkurentnost te plaže, zaštititi njene prirodne vrijednosti te postići održivo korištenje.

Doznaje se to iz Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Hrvatskog dizajn centra, kojima su, na inicijativu Općine Bol, hotelska tvrtka Zlatni rat i koncesionar plaže tvrtka Grabov rat dodijelili zadatak provođenja javnog natječaja za grafički dizajn vizualnog identiteta i produkt dizajn elemenata urbane i komunalne opreme za plažu Zlatni rat.

Natječaj je objavljen na web stranicama HDD-a (www.hdd.com.hr), a svojim se radovima do 15. ožujka mogu prijaviti pojedinci i timovi iz redova dizajnera i arhitekata, uključujući i studente tih smjerova, s područja Hrvatske.

Krajem ožujka predstavnici Općine Bol i Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture, koje će i nadzirati provedbu tog projekta, odabrat će te iznosom od gotovo 80 tisuća kuna nagraditi idejno rješenje.

Slijedom toga, kako napominje Tatjana Jallard iz HDD-a, bolska bi plaža već do svibnja, kada i počinje sezone za Zlatni rat, mogla "zasjati" u novom ruhu.

Jallard dodaje i da je za HDD, Hrvatski dizajn centar i općenito dizajnere to prvi put da ih angažira neka hrvatska hotelska kuća ili općina za izradu projekta u turističke svrhe.

Novim izgledom i funkcionalnošću nove komunalne opreme bolska će plaža biti više prilagođena ne samo zahtjevima turista nego i šire društvene zajednice, koja će ju, nakon uređenja, moći koristiti duže od sadašnja dva mjeseca godišnje.

S obzirom da su na tom cijelom području najvažnije prirodne vrijednosti u natječaju au za elemente urbane i komunalne opreme (suncobrani, ležaljke, info-ploče, kabine za presvlačenje, prodajni pultovi i drugo) određene smjernice na koje bi dizajneri trebali obratiti osobitu pozornost.

Od njihovih se rješenja očekuje da prije svega ispoštuju osjetljivost prirodnog ambijenta oko plaže, čiji su osnovni elementi šljunčana plaža, borova šuma, valovi, vjetar i stjenovita obala. Novim bi se dizajnom trebala postići zaštita prirode i atraktivnost plaže, ali i povećanje profita uvođenjem dodatnih sadržaja i ponude.

Koncesiju na 12 godina za plažu Zlatni rat u Bolu Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije je sredinom lipnja 2004. dodijelilo općinskom komunalnom poduzeću Grabov rat, koja se za to obvezala plaćati nešto malo više od 1,1 milijun kuna na godinu.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙