FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 6. siječnja

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 6. siječnja.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 6. siječnja.

ZAGREB - Prva hrvatska civilna skupina odlazi u misiju NATO-a u Afganistanu (ISAF), u pokrajinski tim za obnovu koji u Feyzabadu na sjeverozapadu zemlje vodi Njemačka. Tročlanu skupinu čine diplomat Dražen Hrastić i dva policijska inspektora Ivan Odeljan i Dario Dudas. Riječ je o savjetodavnoj misiji kojoj je cilj pomoći u uspostavi lokalnih institucija i širenja središnje vlasti. Troškovi jednogodišnje misije za trojicu stručnjaka iznose dva milijuna i tristo tisuća kuna. Hrvatski dužnosnici ističu da Hrvatska time dokazuje svoju međunarodnu odgovornost u gašenju kriznih žarišta u svijetu. Također dodaju da je, s obzirom na strateški cilj pridruženja NATO-u, Vlada zacrtala plan povećanja angažmana u mirovnim misijama Sjevernoatlantskog saveza (zrakoplov iz Zračne luke Pleso polijeće u 12 sati).

DŽAKARTA - Indonezija će organizirati međunarodni summit radi prikupljanja pomoći za zemlje pogođene nedavnim razornim tsunamijem. Na summit su pozvani šefovi država pogođenih tsunamijem ili njihovi predstavnici, veliki donatori i međunarodne organizacije. Tsunami, koji je 26. prosinca poharao obale južne i jugoistočne Azije, bio je izazvan potresom jačine devet stupnjeva prema Richteru u podmorju kod Sumatre, a usmrtio je oko 150.000 ljudi u 13 zemalja. Indonezija se nada da će na summitu sudjelovati deset zemalja članica ASEAN-a, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Šri Lanka, Australija, Novi Zeland i SAD. Bit će pozvani i predstavnici UN-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije, Azijske banke za razvoj i Europske

unije.

AMAN - Predstavnici Iraku susjednih zemalja i Egipta okupit će se na konferenciji u jordanskoj prijestolnici i raspravljati o stanju u toj zemlji. Posebna pozornost bit će posvećena izborima u Iraku najavljenima za 30. siječnja.

BAGDAD - Nacionalna garda ući će u sastav iračke vojske.

Dežurni urednici:

Noć: Davor Marković

Prijepodne: Duška Gerić-Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@yahoo.com

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙