FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobnjak: Uvjeren sam u konačan uspjeh; Kitarović: Bitan politički konsenzus

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Glavni pregovarač Hrvatske sEuropskom unijom Vladimir Drobnjak izjavio je u srijedu da putHrvatske u EU nije lagan, ali je uvjeren u konačni uspjeh, avoditeljica tima za pregovore s EU Kolinda Grabar Kitarović ističe daće politički konsenzus bitno utjecati na kvalitetu i tijek pregovora.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Glavni pregovarač Hrvatske s Europskom unijom Vladimir Drobnjak izjavio je u srijedu da put Hrvatske u EU nije lagan, ali je uvjeren u konačni uspjeh, a voditeljica tima za pregovore s EU Kolinda Grabar Kitarović ističe da će politički konsenzus bitno utjecati na kvalitetu i tijek pregovora.

"Put Hrvatske u Europsku uniju nije lagan i nije bez zapreka, ali ja s optimizmom pristupam dužnosti glavnog pregovarača s EU i uvjeren sam u konačni uspjeh", kazao je Vladimir Drobnjak, trenutačno na položaju stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

"Kao što je cilj kojem težimo velik, tako su velike i zadaće koje treba riješiti", ocijenio je Drobnjak.

On je najavio da idući tjedan dolazi u Zagreb radi priprema za buduće pregovore između Hrvatske i EU, koji bi trebali početi 17. ožujka.

"Hrvatska je do sada pokazala da ima političkog i stručnog znanja, sposobnosti i snage ubrzano se približavati Europskoj uniji i uspješno se nositi sa svim izazovima tog procesa, pa nema nikakvog razloga da tako ne bude i ubuduće", rekao je on.

Drobnjak je zahvalio hrvatskoj Vladi na povjerenju, i "svim parlamentarnim strankama na konsenzualnoj potpori" naglašavajući da će mu ta potpora "u daljnjem radu biti od najveće moguće važnosti".

"Ovo je veliko priznanje meni osobno i hrvatskoj profesionalnoj diplomaciji, ali i ogromna odgovornost", kazao je Drobnjak.

"U Europsku uniju ulazimo svi zajedno, cijela Hrvatska, i zato se pregovori mogu uspješno provesti samo zajedničkim radom i uz puni angažman svih segmenata društva", kazao je on.

Drobnjak ima veliko iskustvo u odnosima s Europskom unijom. Od 2000.- 2003. bio je hrvatski veleposlanik pri EU u Bruxellesu, član državnog izaslanstva i pregovaračkog tima RH za pregovore s EU o stabilizaciji i pridruživanju te posebni izaslanik za pripreme kandidature Hrvatske za članstvo u EU. Drobnjak je u hrvatskoj diplomaciji od 1992., a bio je i pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralu od 1997-2000., nacionalni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te predsjednik radnog stola za sigurnost Pakta o stabilnosti.

Veleposlanik Drobnjak (48) diplomirani je pravnik, oženjen i ima jedno dijete.

Ministrica europskih integracija i novoimenovana voditeljica tima za pregovore s Europkom unijom Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će konsenzus Vlade i političkih stranaka u vezi njezina imenovanja bitno utjecati na predstojeće predpristupne pregovore.

"Politički konsenzus bitno će utjecati na kvalitetu i tijek pregovora, jer to nije pitanje jedne stranke, nego pitanje od iznimnog nacionalnog značaja", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović vjeruje da će jako dobro surađivati s glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom, za kojega je rekla da je "sjajan diplomat" te da očekuje da će biti jednako dobar pregovarač.

Voditeljica pregovaračkog tima smatra iznimno važnim da se na ostale članove tima ne gleda kroz prizmu stranačke pripadnosti.

"Važno je da to budu stručnjaci na svojim područjima, ljudi koji dobro govore engleski jezik i imaju dobre pregovaračke sposobnosti te sposobnost timskoga rada, ali i iskustvo u onome onome oko čega se koncentriraju pregovori", rekla je Grabar Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙