FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopan Edo Murtić

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Članovi obitelji, rodbina,prijatelji i visoki državni dužnosnici oprostili su se poslijepodne odvelikog slikara i grafičara Ede Murtića, likovnog klasika hrvatske isvjetske umjetnosti.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Članovi obitelji, rodbina, prijatelji i visoki državni dužnosnici oprostili su se poslijepodne od velikog slikara i grafičara Ede Murtića, likovnog klasika hrvatske i svjetske umjetnosti.

Posljednju počast iskazali su mu i predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te vodeći kulturni i javni djelatnici.

Do samog oproštaja na zagrebačkom Krematoriju izmjenjivale su se počasne straže u kojima su bili ugledni kulturni i javni djelatnici te Murtićevi prijatelji i suradnici.

Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako je stvaralački život Ede Murtića, jedne izuzetne osobe, bio duži od pola stoljeća. Njegov odlazak, dodao je, golemi je gubitak za hrvatsku kulturu, posebice za likovnu umjetnost kojom je suvereno vladao kao jedan od najistaknutijih predstavnika.

"Edina je kreativnost bujala koloritima prenesenim na sjajna djela koja su odisala energijom i nadahnućem za koje smo se toliko puta pitali odakle mu", rekao je.

Biškupić je dodao kako je taj velikan hrvatske i svjetske likovne scene ostavio ne samo umjetnički nego i kulturološki trag u prijelomnim trenucima 20. stoljeća.

"Bio je smion i čvrst u vrijeme kada se trebalo oduprijeti socrealizmu u hrvatskoj umjetnosti, prkosan i ustrajan u obrani prava na umjetničku slobodu ne popuštajući nikad pred političkim diktatom", kazao je.

"Rukopis koji će svatko prepoznati, ali ga nitko neće moći oponašati, ostao je bez ruke koja ga je stvarala. Bio je svestran i jedinstven umjetnik koji se ne stvara, nego se takvim rađa, jedan od najvećih koje je Hrvatska imala i jedan od najcjenjenijih u svijetu", rekao je.

U ime Grada Zagreba od Murtića se oprostila gradonačelnica Vlasta Pavić koja je, zahvalivši mu za sve što je ostavio hrvatskoj umjetnosti, napomenula kako je bio vrhunski intelektualac, humanist i vrlo dosljedan u svemu što je stvarao. Bio je daleko ispred svog vremena, glasnik slobode, čovjek koji je označio kraj jednog i početak novog stoljeća, rekla je.

U ime saborskog Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje od Murtića se oprostio Petar Selem podsjetivši na velika Murtićeva djela koja su odisala bojom i bila čudesni odsjaj ljudske slobode.

Ravnatelj Moderne galerije i dugogodišnji Murtićev suradnik Igor Zidić iz bogatog je Murtićeva umjetničkog i društvenog života izdvojio njegovu dosljednost u borbi protiv etabliranih vrijednosti zalaganjem za novo.

Dugogodišnji Murtićev prijatelj Vjeran Zuppa rekao je kako Murtićevu izuzetnu stvaralačku ličnost danas ispraćamo, ali se od njega nikada zauvijek ne opraštamo. Spomenuo je i Murtića kao antifašista i ljevičara, a jednako tako i Murtića umjetnika samotnjaka koji nam je u svojim djelima pružio ljepotu Dalmacije i Istre.

O dugogodišnjem prijateljstvu s Murtićem govorio je i Budimir Lončar ističući kako je Murtić bio jedan od boraca za ljudska prava i slobodu izraza što je posvjedočio u djelima.

Od Murtića se oprostio i dugogodišnji prijatelj don Branko Sbutega sagledavši Murtićev život i djelo kroz jedinstvenu svjetlost svih boja, svih djela koje je Murtićeva ruka stvorila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙