FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povećan sadržaj amonijaka u Kutini

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - U Kutini se jutros oko 9,30 satipočeo u zraku osjećati vrlo jak miris amonijaka pa se stanovništvouznemirilo zbog jako neugodna mirisa i smetnja za oči, ali se dopodneva stanje normaliziralo, izvijestio je danas Državni centar zaobavješćivanje.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - U Kutini se jutros oko 9,30 sati počeo u zraku osjećati vrlo jak miris amonijaka pa se stanovništvo uznemirilo zbog jako neugodna mirisa i smetnja za oči, ali se do podneva stanje normaliziralo, izvijestio je danas Državni centar za obavješćivanje.

Od dežurnog inženjera "Petrokemije" Gradski centar za obavješćivanje doznao je da su pogoni u tvornici umjetnih gnojiva u remontu zbog čega nema struje u II. fazi pa ne rade sigurnosni ventili na posudama za ukapljivanja amonijaka koji se slobodno isparava.

Na zahtjev kutinskog Centra za obavješćivanje u uklanjanje te pojave uključena je Ekološka služba "Petrokemije", a obaviješteni su i Županijska inspekcija zaštite okoliša i Županijska sanitarna inspekcija, Odjel za planove intervencija i Odjel za zrak Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja te Hrvatski zavod za toksikologiju.

Stanovništvo je preko lokalnog radija obaviješteno o događaju, s preporukom da izbjegavaju izlaženje iz zatvorenih prostorija.

U 10,45 sati dojavljeno je da se smjer vjetra promijenio te da puše od grada zbog čega se smanjio sadržaj amonijaka u Kutini.

U 11,45 sati dojavljeno je iz "Petrokemije" da amonijak više neće isparavati, a kako se utjecaj amonijaka i osjetilno smanjio, lokalni je radio obavijestio da se stanje normalizira te da se stanovništvo više ne mora držati posebnih uputa.

Mjerenja na šest mjernih postaja u gradu Kutini pokazala su da je u jednom trenutku (u 10 sati) u zraku bilo 2111 mikrograma amonijaka u prostornom metru, a u 11 sati 303 mikrograma.

Dopuštena količina amonijaka u zraku je 250 mikrograma u prostornom metru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙