FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka znatno povećala pomoć jugoistočnoj Aziji

BERLIN, 5. siječnja 2005. (Hina) - Njemačka će povećati pomoćpodručjima pogođenim razornim potresom i tsunamijem sa 20 na 500milijuna eura, odlučila je savezna vlada na kriznom sastanku održanomu srijedu u Berlinu.
BERLIN, 5. siječnja 2005. (Hina) - Njemačka će povećati pomoć područjima pogođenim razornim potresom i tsunamijem sa 20 na 500 milijuna eura, odlučila je savezna vlada na kriznom sastanku održanom u srijedu u Berlinu.

Time je Njemačka postala najveći donator, ispred Japana s 500 te SAD-a s 350 milijuna dolara.

Prema riječima njemačkog kancelara Gerharda Schroedera pomoć je namijenjena prije svega za dugoročno osiguranje opskrbe pitkom vodom te primarne zdravstvene skrbi. Dugoročno je predviđena izgradnja škola. Isplata pomoći odvijat će se u vremenskom razmaku od tri do pet godina, a pomoć će se usredotočiti na pogođena područja Indonezije i Šri Lanke.

Schroeder je njemačkim građanima zahvalio ne "nevjerojatnoj velikodušnosti" koju su iskazali posljednjih dana. Cijela njemačka nacija je solidarna i ponosna na razmjer dokazane spremnosti na pomoć i humanitarnost, zaključio je Schroeder.

Prema istraživanju javnog mišljenja privatne TV postaje RTL, 52 posto Nijemaca planira donirati za pogođena područja, a 16 posto ispitanih je to već učinilo. Neovisno od državne pomoći njemački građani su dosad sakupili, kako je priopćeno, "daleko preko 60 milijuna eura".

U svrhu koordinacije i političke pripreme pružanja pomoći, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer krajem tjedna će otputovati u pogođeno područje gdje će s državnim vodstvom Indonezije, Šri Lanke i Tajlanda obaviti niz razgovora.

U pogođenim područjima je dosad identificirano 60 njemačkih žrtava, dok se za preko 1000 Nijemaca još traga. 20. siječnja će u Bundestagu biti održana komemorativna sjednica u spomen poginulima u katastrofi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙