FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezijski znanstvenici nisu mogli upozoriti na tsunami

DŽAKARTA, 2. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Indonezijski znanstvenicikažu da zbog nedostatka odgovarajuće tehnologije nisu bili u stanjuupozoriti susjedne zemlje na veliki plimni val koji je izazvanpotresom 26. prosinca.
DŽAKARTA, 2. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Indonezijski znanstvenici kažu da zbog nedostatka odgovarajuće tehnologije nisu bili u stanju upozoriti susjedne zemlje na veliki plimni val koji je izazvan potresom 26. prosinca.

Seizmološki sustav nadzora bio je u fazi modernizacije kad je zemlju pogodio razoran potres a sustav na upozoravanje na plimne valove na području Indijskog oceana dosad nije uspio proći kroz birokratske zapreke indonezijskog sustava.

"Točno smo odredili jakost i epicentar potresa ali nismo znali da je on izazvao tsunami", rekao je jedan od stručnjaka Nacionalnog seizmološkog centra pri Uredu za meteorologiju i geofiziku (BMG) u Džakarti.

Sustav za upozoravanje na tsunamije postavljen je u Japanu, koji se nalazi na obalama Tihog oceana, ali na području Indijskog oceana takav sustav je još uvijek u fazi rasprave i studija.

"Pokušali smo definirati 'regionalni sustav upozoravanja' jer je 1992. godine plimni val preplavio otok Flores i tada je poginulo oko 2.000 osoba", rekao je ravnatelj Odjela za geofizičke podatke i informacije BMG-a dr. Prih Harjadi. On je dodao da je cijena sustava za upozoravanje najmanje dva milijuna dolara te da birokracija u Indoneziji smatra kako je to relativno skupo.

Kad je potres pogodio Indoneziju znanstvenici u BMG-u nisu znali da će plimni val pogoditi druge zemlje dok nisu iz medija doznali Šri Lanku, Tajland, Indiju. "Još smo radili proračune o posljedicama potresa kad su do nas stigle vijesti o tome da je plimni val pogodio Bandu Aceh", kazao je Harjadi.

Indonezijski stručnjaci nisu sigurni da bi i sustav za rano upozoravanje na plimne valove uspio smanjiti žrtve u Indoneziji, s obzirom na veliku brzinu kojom je tsunami putovao morem, ali kažu da bi to ipak dalo vremena susjednim zemljama za smanjenje štete jer je tamo tsunami došao skoro dva sata kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙