FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski premijer obilazi rudnike, obećaje poboljšati sigurnost

PEKING, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jiabaoobišao je u ponedjeljak rudnik ugljena u kojemu je u studenomepoginulo 166 rudara, a njegov posjet dio je kampanje kineskog vodstvada poboljša stanje sigurnosti u rudarskome sektoru.
PEKING, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jiabao obišao je u ponedjeljak rudnik ugljena u kojemu je u studenome poginulo 166 rudara, a njegov posjet dio je kampanje kineskog vodstva da poboljša stanje sigurnosti u rudarskome sektoru.

Wen je novogodišnji vikend proveo s rodbinom poginulih rudara nakon eksplozije plina u rudniku Chenjiashan u sjevernoj pokrajini Shaanxi 28. studenoga, što je bila jedna od najtežih rudarskih nesreća.

Premijer se čak spustio na 1.300 metara dubine i ondje s rudarima podijelio skroman ručak, prenijela je službena agencija Xinhua.

Kineski rudnici ugljena važan su element u opskrbi energijom sedme po snazi svjetske ekonomije, no samo prošle godine Kina je za to platila previsoku cijenu od 5.200 poginulih rudara. Uglavnom su nesreće nastupale zbog eksplozija plina u privatnim ugljenokopima gdje želja za profitom pobjeđuje potrebu strožih sigurnosnih mjera.

"Katastrofa u ugljenokopu bila je krvava lekcija. Morali bismo više pozornosti posvetiti sigurnosti proizvodnje i osigurati da se takvi incidenti ne ponove (...) moramo učiniti sve kako bismo bili odgovorni prema rudarima, ljudima i budućim naraštajima", rekao je Wen a prenijela Xinhua.

Kineska vlada je u više navrata obećala poboljšati sigurnost ugljenokopa a neka je okna zbog toga i zatvorila.

Analitičari, međutim, upozoravaju da bi svaki ozbiljniji pritisak na male rudnike vrlo nepovoljno djelovao na godišnji proizvod ugljenokopa te bi se zemlja suočila s nestašicom.

Godine 2003., Kine je proizvela 35 posto svjetskog ugljena.

Istodobno se 80 posto svih svjetskih pogibija u ugljenokopima dogodilo u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙