FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina donijela nacrt zakona o ujedinjenju s Tajvanom

PEKING,25. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kina je u subotu predstavilanacrt zakona o, kako tvrdi, miroljubivom ujedinjenju s Tajvanom, noanalitičari tvrde da bi taj zakon među stanovnicima spomenute otočkedržave i u SAD-u mogao izazvati napetosti.
PEKING,25. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kina je u subotu predstavila nacrt zakona o, kako tvrdi, miroljubivom ujedinjenju s Tajvanom, no analitičari tvrde da bi taj zakon među stanovnicima spomenute otočke države i u SAD-u mogao izazvati napetosti.

Službena novinska agencija Xinhua nije objavila podrobnosti predloženog zakona, ali mediji u Hong Kongu javljaju da bi zakon mogao sadržavati klauzulu prema kojoj bi, u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost, reagirala kineska vojska.

Nacrt zakona je predan Stalnom odboru Svekineskog narodnog kongresa, na zasjedanju koje traje do srijede.

Tajvan se odvojio od kontinentalne Kine po završetku kineskog građanskog rata 1949. godine, no Peking na taj otok, koji od tada uživa samoupravu, gleda kao na vlastiti teritorij, opetovano tvrdeći da će ga, ako treba i silom, ponovno staviti pod svoje okrilje.

Dnevni list Wen Wei Po iz Hong Konga piše da bi taj zakon osigurao načelo "jedne zemlje, dva sustava", te mirno ponovno ujedinjenje. Također bi, ako do njega ne dođe, poslužio kao opravdanje za vojnu intervenciju, dodaje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙