FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjenjačnice od 3. siječnja moraju imati zaštićene računalne programe

ZAGREB, 3. siječnja 2004. (Hina) - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača uHrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, s prvim će radnimdanom iduće godine, 3. siječnja u poslovanju morati koristiti neki odcertificiranih zaštićenih računalnih programa.
ZAGREB, 3. siječnja 2004. (Hina) - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, s prvim će radnim danom iduće godine, 3. siječnja u poslovanju morati koristiti neki od certificiranih zaštićenih računalnih programa.

Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače do sada je dobilo 25 pravnih osoba ili obrta, posljednji su podatci Hrvatske narodne banke.

U fazi testiranja ili pred dobivanjem certifikata je još pet pravnih osoba ili obrta, a kako se neke od tvrtki ili obrta koji su već dobili certifikat za određeni program u njega unijeli neke dopune ili dorade, što se tretira kao novi računalni program, testira se još 10 takvih programa.

Obveza korištenja certificiranih zaštićenih računalnih programa propisana je Zakonom o deviznom poslovanju.

Nepoštivanje te zakonske odredbe povlači za sobom novčane kazne, od 50 do 500 tisuća kuna za pravnu ili fizičku osobu, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10 do 50 tisuća kuna.

Uz novčanu kaznu, u slučaju takvog prekršaja pravnim ili fizičkim osobama može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja tih poslova u trajanju od tri mjeseca do godinu dana, a strana gotovina i gotovina u kunama koja je predmet prekršaja bi se oduzela i uplatila u državni proračun.

No, mjenjači su imali i dosta vremena za pripremu, jer je rok za uvođenje zaštićenih računalnih programa do sada dva puta produžavan.

Prvotno je, naime, središnja banka bila planirala da ovlašteni mjenjači s primjenom zaštićenih računalnih programa počnu početkom veljače, a potom početkom svibnja ove godine.

Rokovi su produžavani upravo zbog mnogobrojnih i dugotrajnih korekcija ponuda programskih rješenja.

Naime, HNB je u srpnju prošle godine objavila javni poziv za prikupljanje ponuda programskih rješenja, potrebnu dokumentaciju preuzelo je čak osamdesetak programskih kuća, njih dvadesetak do kraja godine i dostavilo je svoje ponude, ali se ispostavilo da niti jedna od testiranih ponuda nije u cijelosti udovoljavala propisanim kriterijima.

Nakon korekcija prvi su certifikati, njih 14, izdani početkom lipnja, u drugoj polovici kolovoza izdano je još šest certifikata, a sada krajem godine njih još pet.

Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače tako sada ima ukupno 25 pravnih osoba ili obrta, a njihov je popis objavljen na web stranicama Hrvatske narodne banke.

Na web stranicama središnje banke objavljen je i javni poziv za prikupljanje ponuda programskih rješenja zaštićenoga računalnog programa za ovlaštene mjenjače, on je još u tijeku i trajat će sve do opoziva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙