FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orijaški tsunami moguć na Atlantskom oceanu za 10.000 godina

LONDON, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Orijaški tsunami koji bi semogao dogoditi na Atlantskom oceanu za 10.000 godina prouzročit ćevalove visine od 10 do 100 metara, prema istraživanju na koje se unedjelju pozvao znanstveni savjetnik britanske vlade David King.
LONDON, 2. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Orijaški tsunami koji bi se mogao dogoditi na Atlantskom oceanu za 10.000 godina prouzročit će valove visine od 10 do 100 metara, prema istraživanju na koje se u nedjelju pozvao znanstveni savjetnik britanske vlade David King.

Prema tom istraživanju koje je David King predstavio u listu Independent on Sunday, tsunami koji bi mogao biti posljedica pomicanja dijela Cumbre Vieje, vulkana na Kanarskom otočju, pogodio bi cijelu atlantsku obalu, a valovi visine od 50 do 100 metara dosegnuli bi sjeverozapad Afrike.

Prema istom istraživanju koje su proveli ugledni geofizičari Amerikanac Steven Ward sa sveučilišta Santa Cruz u Kaliforniji i Britanac Simon Day sa sveučilišta College u Londonu, "valovi kojih bi visina najvjerojatnije bila od 20 do 25 metara došli bi do Floride".

Dvojica istraživača načinili su proračun na temelju odronjavanja dijela Cumbre Vieje u Atlantik na otoku La Palma. To je vrlo "nestabilan" vulkan s kojeg bi se "u najgorem slučaju mogla odvaliti gromada veličine 500 kubičnih kilometara duga 25 kilometara, široka 15 km i debela 1,4 km.

"Godine 1949. zbog aktivnosti Cumbre Vieje pomaknuo se blok na njegovoj zapadnoj strani koji je bio dvostruko veći od otoka Man (na sjeverozapadu Engleske) i moguće je da se on odroni u bilo kojem trenutku u sljedećih deset tisuća godina", upozorio je David King u Independentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙