FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: stupila na snagu cestarina za teretna vozila

BERLIN, 1. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Na njemačkim auto-cestama, kojesu dosad bile besplatne, od subote se naplaćuje cestarina za teretnavozila, objavilo je ministarstvo prometa.

Prva dva dana nove godine trebala bi biti bez prometnih problema budući da u Njemačkoj, uz neke iznimke, vrijedi zabrana vožnje teretnim vozilima nedjeljom i praznikom.

Ministarstvo prometa izdalo je dozvolu koncernu Toll Collect koji će provoditi obradu i naplatu cestarina. Cestarina ce iznositi 12,4 eurocenta po kilometru i to za teretna vozila koja prelaze težinu od

12 tona. Vozila koja neće biti opremljena satelitski upravljanim sustavom za obračun prijeđenih kilometara morat će cestarinu platiti na nekom od prodajnih mjesta uz benzinske crpke i na granicama.

Ministarstvo je također objavilo da je sustav za nadzor već postavljen te upozorilo da bi kazne mogle dosezati i 20.000 eura.

U prvo vrijeme očekuju se velike gužve, posebice na granicama, s obzirom na to da strani prijevoznici u pravilu ne posjeduju ugrađene sustave za naplatu.

U Njemačkoj postoji bojazan da bi uvođenje cestarine za teretna vozila moglo značiti najavu kraja besplatnih autocesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙