FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Darovnica Svjetske banke za potporu obrazovnom sektoru

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada i Međunarodna bankaza obnovu i razvoj (IBRD) potpisale su danas Ugovor o darovnici zafinanciranje projekta za potporu obrazovnom sektoru.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) potpisale su danas Ugovor o darovnici za financiranje projekta za potporu obrazovnom sektoru.

Riječ je o darovnici namijenjenoj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 766.150 dolara koju je odobrila japanska Vlada putem fonda pri Svjetskoj banci.

Ugovor je u ime Vlade potpisao ministar financija Ivan Šuker, a u ime Svjetske banke voditelj njezina Ureda u Hrvatskoj Albert Martinez.

Ministar Šuker izvijestio je da je darovnica namijenjena pružanju tehničke pomoći Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta za pripremu projekta za potporu obrazovnom sektoru koji će se financirati zajmom Svjetske banke.

Taj zajam, pojasnio je Šuker, dio je nove Strategije pomoći za Republiku Hrvatsku za naredne četiri godine, koju je jučer odobrio Odbor izvršnih direktora Svjetske banke. Ta strategija, rekao je Šuker, predviđa odobravanje zajmova Hrvatskoj u iznosu od 1 do 1,5 milijardi dolara.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac izvijestio je da će najveći dio sredstava darovnice biti iskorišten za analizu cjelovite reforme obrazovanja učitelja i nastavnika te za potrebe njihova stručnog usavršavanja.

Albert Martinez ocijenio je da će sredstva darovnice olakšati prilagodbu i restrukturiranja hrvatskog obrazovnog sustava sustavima u zemljama EU-a, dok je japanski veleposlanik Kaname Ikeda istaknuo presudnu važnost obrazovnog sektora u razvoju gospodarstva i društva.

Današnja darovnica je 36. koja je od 1990. dodijeljena Hrvatskoj posredstvom Svjetske banke, a njihov ukupni iznos je oko 32 milijuna dolara. Posebno izdašnom pokazala se japanska Vlada koja je Hrvatskoj odobrila 20 darovnica.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙