ZAGREB, 14. svibnja (Hina) - Zagrebačka županija prva je hrvatska vinarsko-vinogradarska županija što potvrđuju i podaci o godišnjoj proizvodnji od približno 62 tisuće tona grožđa i 349 tisuća hektolitara vina. Te se količine dobivaju
sa 43 milijuna rodnih trsova koji se uzgajaju na 5700 hektara, istaknuto je na susretu vinara Zagrebačke županije s poslovnim partnerima koji su danas održani u sklopu sajma Vinovita '99 na Zagrebačkom velesajmu.
ZAGREB, 14. svibnja (Hina) - Zagrebačka županija prva je hrvatska
vinarsko-vinogradarska županija što potvrđuju i podaci o godišnjoj
proizvodnji od približno 62 tisuće tona grožđa i 349 tisuća
hektolitara vina. Te se količine dobivaju sa 43 milijuna rodnih
trsova koji se uzgajaju na 5700 hektara, istaknuto je na susretu
vinara Zagrebačke županije s poslovnim partnerima koji su danas
održani u sklopu sajma Vinovita '99 na Zagrebačkom velesajmu.#L#
Rečeno je kako se čak 98 posto proizvodnje vina i grožđa u županiji
ostvaruje na malim obiteljskim gospodarstvima na vinogradarskim
površinama koji su uglavnom iznad 150 metara nadmorske visine i uz
to s izraženim nagibom.
U upisnik proizvođača grožđa i vina u županiji je registrirano oko
tisuću proizvođača od kojih 80 posto proizvodi vrhunsko i/ili
kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla. Vino je danas
najprepoznatljiviji i tržišno najvredniji poljoprivredni
proizvod Zagrebačke županije, a otvaranje hrvatskog tržišta za sve
prizvode i jačanje konkurencije zahtijeva i značajnu potporu
odgovarajućih državnih i županijskih institucija i tijela.
Važnost vinogradarstva istaknuta je i u Strategiji razvitka
Zagrebačke županije do 2001. godine, a s ciljem osmišljavanja,
bržeg razvitka i potignuća zapadnoeuropskih standarda. Tako su
među mjerama koje županija poduzima za razvoj vinarstva i
vinogradarstva bespovratno sufinanciranje nabave loznih
cijepova, pokretanje projekta stvaranja županijske marke vina,
pripomoć u promicanju vina na izložbama i sajmovima, financijska
pripomoć udrugama proizvođača i dr.
(Hina) mku ds