FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASOVA MONACO ALGE

Nadnaslov:Alge - višestruko bogatiji izvor proteina od postojećih Naslov: Algama protiv neuhranjenosti i bolesti Podnaslov:Znanstenici se slažu u procjeni visoke hranjive vrijednosti algi te njihovih terapeutskih osobina: jačanje imunološkog sustava, smanjenje kolesterola te moguće sprječavanje raka, procjenjujući da će trebati svladati psihološke i ekonomske barijere njihovom širem korištenju Piše: Penelope HOCKING VIGIE MONACO - Mikroskopska plavo-zelena alga koja buja u slanim jezerima vrućih podneblja mogla bi suzbiti neishranjenost u siromašnim zemljama, tvrde znanstvenici. Trebat će, međutim, premostiti mnoge psihološke i ekonomske barijere prije nego što bude moguće potpuno eksploatiranje spomenute alge. Monaco je nedavno bio domaćinom prve svjetske konferencije posvećene najraširenijoj od tih algi - spirulini. Spirulina sadrži gotovo 65 posto izrazito kvalitetnog proteina, bogata je vitaminima kao i mineralima. Vrlo je lako probavljiva te se postižu veoma dobri rezultati pri uzimanju samo jedne žličice dnevno. Ona je bila jedan od glavnih prehrambenih proizvoda meksičkih Azteka, dok je već stoljećima glavni izvor proteina plemena Kanembou, koje živi nedaleko jezera Chad, gdje ova alga obilato raste. Američki biokemičar Ripley Fox i njegova supruga Denise više od dvadeset godina rade na tome da spasonosnu algu učine dostupnom neishranjenoj djeci Trećeg svijeta. "Svake dvije sekunde jedno dijete umire od neishranjenosti", izjavljuje Denise Fox. "Naš je cilj da poboljšamo uvjete života u malim ruralnim sredinama pokretanjem proizvodnje spiruline koju bi dalje mogli voditi sami stanovnici". Foxovi su inicirali proizvodnju prototipa biljake u Indiji, Senegalu i Togou. Ljudski se izmet sakuplja u latrinama te se propušta kroz rastvor. Fermentacijom se dolazi do nitrogena neophodnog za jezerce u kojem se nalaze alge kao i metan koji se koristi za kuhanje i tako se izbjegava rezanje drveća za loženje vatre. "No sve etničke skupine ne pristaju na recikliranje ljudskog izmeta, njemu se osobito protive u Africi gdje postoji jedna psihološka barijera", izjavio je Ripley Fox. "Osobito je teško vlasti navesti na nov način razmišljanja. Proizvođači soje kao i oni mlijeka u prahu protive se ovom programu koji smatraju svojim gospodarskim suparnikom". Međunaslov: Spirulina spriječava rak? Zdravstveni radnici Zaira, Ruande i Centralnoafričke republike oduševljeni su rezultatima koji su algom dobiveni, navodi Denise Fox. Europski i američki znanstvenici proučavaju mogućnosti reciklaže koje nudi spirulina za upotrebu u nastanjenim svemirskim postajama kao i u podmornicama na nuklerani pogon. Alga također posjeduje i mnoge terapeutske osobine. Liječnici su mišljenja da bi spirulina koja posjeduje izrazito visok postotak beta karotina (15 puta veći no što ga ima mrkva) možda mogla spriječiti karcinom. Neki od njih pak tvrde kako ta alga ojačava imunološki sustav te usporava starenje ćelija, a također pomaže pri smanjivanju kolesterola. Nedavno je spirulina korištena u liječenju djece koja pate od posljedica radijacije nakon eksplozije koja se zbila u nuklearnoj elektrani Černobil 1986. godine. Neke zapadne zemlje industrijski proizvode spirulinu koju koriste kao dodatak zdravoj hrani. No spirulina bi mogla odigrati revolucionarnu ulogu u reciklaži životinjskog izmeta koji bi se koristio za potrebe poljoprivrede te tako ograničio zagađenje i pospješio upotrebu prirodnog gnojiva. "Jedan hektar spiruline donio bi 50 tona proteina godišnje. Ista se količina proteina nalazi u 2.5 tone soje ili 160 kilograma govedine", tumači profesor Cyril Sironval, s belgijske Akademije znanosti, navodeći kako je potrebno 40 puta više vode za proizvodnju kilograma goveđeg proteina no što je potrebno za proizvodnju iste količine spirulininog proteina. "Malo je područja na kojima postoji toliki jaz između znanstvenih spoznaja o tome kako ideju sprovesti i onoga što se poduzima na humanitarnom području", izjavljuje profesor francuskog Nacionalnog instituta za agronomiju Jean Claude Dillon. "Potrebno je i dalje vršiti istraživanja o njezinim svojstvima. No već sada možemo kazati da su potencijali spiruline golemi". (Hina) br 171845 MET may 93

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙