FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački projekt "Aktivnosti na Savi" zapeo u finalu nagrada Bauhaus

BRUXELLES, 24. lipnja 2023. (Hina) - Europska komisija je u Bruxellesu dodijelila nagrade "Novi europski Bauhaus", priznanja arhitektonskim i građevinskim projektima sufinanciranima iz EU fondova, a među 61 kandidatom u užem krugu od 1.458 zaprimljenih prijava bio je zagrebački projekt "Aktivnosti na Savi".

Nagrade od 30.000 eura dodijeljene su u 15 kategorija.

"Aktivnosti na Savi", buduće uređenje sedam kilometara duge obale uz rijeku Savu u Zagrebu, natjecalo se u kategoriji "Vraćanje osjećaja pripadnosti" gdje je još konkuriralo devet projekata iz Italije/Albanije, Cipra, Finske, Poljske, Češke, Mađarske, Španjolske, Francuske i Luksemburga.

Pobijedio je projekt obnove povijesnih špilja s muzejom na jugu Španjolske, temeljem ocjene žirija Europske komisije.

Nagrada "Novi europski Bauhaus" uspostavljena je 2021. kao priznanje ekološkim, gospodarskim i kulturnim projektima koji uključuju "održivost, estetiku i suživot". Ovo je bilo njeno treće izdanje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je krajem 2020. kako je potrebno ubrzati provođenje Europskog zelenog plana, odnosno namjeru da se do 2050. godine europsko gospodarstvo temelji na obnovljivim izvorima bez ispuštanja štetnih plinova.

Da bi se ta zamisao ubrzala u području arhitekture, obnove i gradnje predstavila je inicijativu "Novi europski Bauhaus", nazvanu po školi za arhitekturu i primijenjenu umjetnost Bauhaus u Njemačkoj koja je bila aktivna od 1919. do 1933. godine.

Njemica Von der Leyen nije bila prisutna prošli tjedan na dodjeli nagrada u Bruxellesu. Europska povjerenica za EU fondove Elisa Ferreira pozvala je tijekom ceremenonije sve koji imaju projekte sufinancirane iz EU-a, a čije karakteristike odgovaraju "Novom europskom Bauhausu", da se u travnju 2024. prijave na novi natječaj dodjela nagrada.

Ove godine su se mogli prijavljivati i projekti iz zemalja zapadnog Balkana. Iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova prijavilo se oko 400 projekata. "Community Garden" (Vrt zajednice) iz Podgorice, glavnog grada Crne Gore, dobio je nagradu u kategoriji glasanja publike preko interneta. Time je jedini nagrađeni projekt iz te regije.

Europska komisija uključila je u natječaj zemlje zapadnog Balkana nakon izbijanja rata u Ukrajini i straha Bruxellesa od širenja utjecaja Rusije na to područje, ali i kako bi dala impuls priključivanju te regije Europskoj uniji uslijed sporih pregovora o članstvu.

"Te zemlje su nam blizu, one su na granicama EU-a. Štoviše, to su zemlje kandidati za članstvo u EU pa je vrijeme da dijelimo iste vrijednosti kojih je Bauhaus simbol", rekla je povjerenica Ferreira na konferenciji za medije.

"Te zemlje kroz ovaj natječaj i nagradu uče kako organizirati projekte, usvajaju kulturu planiranja i monitoringa projekata, partnerstva i regulacije. Pritom rade na projektima uštede energije, čistih tehnologija i ostalih stvari u duhu Bauhausa", dodala je.

Od prvog izdanja nagrade "Novi europski Bauhaus" najveći broj prijava dolazi iz zemalja poput Španjolske, Italije, Portugala i Francuske dok zemlje srednje i istočne Europe rijetko ulaze među finaliste i pobjednike.

"Radimo na tome da se probudi interes u svim dijelovima EU-a, promoviramo ovu inicijativu, pa mislim da općenito raste interes i u dijelovima gdje ga možda nije bilo ranije", rekla je Ferreira.

Ceremoniji dodjele nagrada prethodila je dvodnevna konferencija posvećena "Novom europskom Bauhausu" na kojoj su sudjelovale osobe i dužnosnici koji rade na projektima sufinanciranima do 80 posto iz EU fondova. Na jednom od panela sudjelovao je hrvatski ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, no nije ostao na samoj dodjeli nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙