FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EPP se povukao iz pregovora o Aktu o obnovi prirode jer je prijedlog "loš"

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Europska pučka stranka objavila je da se povukla iz pregovora o Aktu o obnovi prirode i pozvala je Europsku komisiju da izradi novi prijedlog jer sadašnji, prema europskim pučanima, ugrožava proizvodnju hrane u Europi i sigurnost hrane u Africi. 

Klub zastupnika EPP-a odlučio se povući iz pregovora o planiranom zakonu nakon još jednog kruga pregovora s drugim političkim klubovima.

"Prijedlog je prije svega bio loš i izostao je odgovor na naše zabrinutosti", priopćili su predsjednik EPP-a Manfred Weber i eurozastupnica i glavna pregovaračica EPP-a o obnovi prirode Christine Schneider.

Europska komisija je u lipnju prošle godine predložila zakonodavni akt usmjeren na obnovu prirode, odnosno revitalizaciju više od 80 posto europskih staništa koja su u lošem stanju. 

Prijedlogom se nastoji obuhvatiti najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja Europske unije do 2030. godine, a do 2050. obnoviti sve ekosustave kojima je to potrebno. Za svaki uloženi euro u obnovu prirode, ostvaruje se dodana vrijednost između osam i 38 eura, navodi Komisija u svom prijedlogu. 

"Zakon o obnovi prirode u svom sadašnjem obliku dovest će do manje proizvodnje hrane u Europi, a gurati cijene hrane još više, riskira se dodatno potkopavanje sigurnosti hrane u Africi i blokada infrastrukturnih projekata ključnih za našu klimatsku tranziciju", rekao je Weber. "To nam jednostavno nije prihvatljivo. Ne možemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo našem gospodarstvu od početka rata i pretjeranog pritiska na naše ruralne zajednice i naše poljoprivrednike. Klub EPP-a zalaže se za zaštitu i obnovu prirode, ali ovaj zakon jednostavno nije dovoljno dobar", dodao je. 

Schneider je rekla da zakon predstavlja "napad na europsku poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo", rekla je Schneider.

"Europska komisija ne može očekivati da će EPP samo prihvatiti prijedlog bez sveobuhvatne procjene utjecaja na sigurnost hrane, smanjeno poljoprivredno zemljište i uvođenje obnovljive energije. O tome se ne može pregovarati. Ako je Komisija ozbiljna po pitanju obnove prirode, trebala bi iznijeti novi prijedlog što prije”, zaključila je eurozastupnica. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙